poniedziałek, 16 lipca 2012

Fasolka szparagowa z dresingiem malinowym


Jeszcze jedna wersja  fasolki szparagowej z dresingiem . Alternatywa dla klasycznej wersji fasolki polanej bułką tartą rumienioną na maśle .Tym razem dresing z oleju i malin na ostro .


Czas : 30 minut

Składniki :

30  dag fasolki szparagowej żółtej
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżeczki soku cytrynowego
brązowy cukier do smaku
sól do smaku
pieprz biały do smaku
10 dag malin
natka pietruszki

Fasolkę szparagową z obciętymi końcówkami gotować  ok. 15-20 minut w osolonej i ocukrzonej szczypta cukru wodzie  . Odcedzić i ostudzić  .
Przygotować dresing do polania . 

Wymieszać olej z sosem cytrynowym , 6 dużymi rozgniecionymi na miazgę malinami , szczyptą cukru , soli i pieprzu .
Ułożoną na półmisku fasolkę polać dresingiem , posypać pokrojoną natka pietruszki i resztą malin .

1 komentarz:

Dota Szymborska pisze...

fajne:) nie znalam takiego polaczenia:)