wtorek, 10 lipca 2012

Kalafiorowa zielona pagoda


Bardzo lubię kalafiory . A zielony cenię sobie nie tylko za smak , ale i za fantastyczny wygląd. Kojarzy mi się z taką orientalna pagodą



Czas : 30 minut

Składniki :

1 zielony kalafior
sól
cukier
3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki usiekanego koperku

Kalafior oczyścić z liści i wyciąć ile się da głąba ( tak by kalafior się nie rozpadał w gotowaniu ). Włożyć do wysokiego garnka , zalać wodą , osolić ( 1 łyżeczka ), dodać cukier ( 1 łyżeczka ) i gotować aż będzie miękki. Zarumienić na maśle bułkę tartą. Wyjąć ostrożnie kalafior z garnka .Podawać w całości lub podzielony na różyczki polany masłem z bułką tartą . Posypać koperkiem .
Może byś samodzielnym daniem z ziemniakami z wody lub dodatkiem do II dań.

Brak komentarzy: