Bardzo lubię kalafiory . A
zielony cenię sobie nie tylko za smak , ale i za fantastyczny wygląd. Kojarzy
mi się z taką orientalna pagodą
Czas : 30 minut
Składniki :
1 zielony kalafior
sól
cukier
3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki usiekanego koperku
Kalafior oczyścić z liści i
wyciąć ile się da głąba ( tak by kalafior się nie rozpadał w gotowaniu ).
Włożyć do wysokiego garnka , zalać wodą , osolić ( 1 łyżeczka ), dodać cukier (
1 łyżeczka ) i gotować aż będzie miękki. Zarumienić na maśle bułkę tartą. Wyjąć
ostrożnie kalafior z garnka .Podawać w całości lub podzielony na różyczki
polany masłem z bułką tartą . Posypać koperkiem .
Może byś samodzielnym daniem z
ziemniakami z wody lub dodatkiem do II dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz