wtorek, 10 lipca 2012

Zupa rosołowa z papryką


Coś nas ( mnie i Mamę ) ostatnio naszło na pikantne dania . A do tego od lat nie wiedzieć czemu w największe upały mamy ochotę zamiast na chłodnik - na rosół . A co tam - nie ma zakazu jadania gorącego rosołu w upały. Zrobiłam wywar na kurczaku , a potem na nim mocno paprykową zupę . Jest pyszna . I co ważne za jednym gotowaniem będzie obiad na jutro z mięska z zupy.





Czas : 1,5 godziny

Składniki:

3 duże ,,pałeczki" z kurczaka
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1/2 pora
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
4 duże ziemniaki
3 łyżeczki ostrej pasty paprykowej ( ja miałam domową - ale są różne do kupienia)
sól
gałązka lubczyku ( lub maggi w płynie)
liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz kolorowy grubo mielony
natka pietruszki
2,5 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Obrać warzywa ( włoszczyznę ) .Cebulę, por  i marchewki opiec na suchej patelni do zrumienienia . 


Ułożyć w garnku mięso , seler, por, pietruszkę, marchewki , cebulę , liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucić gałązkę lubczyku i kilka gałązek natki pietruszki. Zalać wodą . 


Osolić 1/2 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa .


Wywar przecedzić - uzupełnić wrzątkiem by było minimum 2 szklanki płynu.
Papryki wypestkować i pokroić w cienkie paseczki. Ziemniaki obrane i umyte pokroić w pół plasterki . Wrzucić do wywaru i gotować 30 minut.


Zrobić karmel z cukru - rozprowadzić wywarem i wlać do zupy.
Zupę doprawić pastą paprykową , pieprzem, karmelem , koncentratem pomidorowym.
Obrać mięso z 1 ,,pałeczki" . Czyste mięso podzielić na małe kawałki i włożyć do zupy . 

* Z pozostałych  2 udek zrobiłam II Danie - ,, Gotowany kurczak w nowej panierce "

Brak komentarzy: