W sezonie na kalarepkę robię często . Raz w
sosie koperkowym , raz w pomidorowym .
Czas ; 1 godzina
Składniki :
2 duże kalarepki
10 dag mięsa mielonego
5 dag ugotowanego na pół miękko
ryżu( 1 torebka )
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżki usiekanego koperku
1 kostka bulionu drobiowego Knorra( lub inna przyprawa do sosów )
½ szklanki słodkiej śmietanki
przecier pomidorowy 30% ( ok.
7-10 dag )
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
3 szklanki wody
Kalarepki obrać i wydrążyć
łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż,
podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać
kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę
bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały
olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości
by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić
sos do smaku solą i cukrem . Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z
wody lub same w sosie .
Ja robiąc takie kalarepki
szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z
podwójnej porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula
).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z
faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone) z marchewką .Nic się nie marnuje – oszczędzam
czas i mam gotowy drugi obiad . Przepis na takie pulpeciki podam potem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz