środa, 11 lipca 2012

Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowym


 W sezonie na kalarepkę robię często . Raz w sosie koperkowym , raz w pomidorowym .                           



Czas ; 1 godzina

Składniki :

2 duże kalarepki
10 dag mięsa mielonego
5 dag ugotowanego na pół miękko ryżu( 1 torebka )
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżki usiekanego koperku
1 kostka bulionu drobiowego  Knorra( lub inna przyprawa do sosów )
½ szklanki słodkiej śmietanki
przecier pomidorowy 30% ( ok. 7-10 dag )
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
3 szklanki wody

Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru  wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić sos do smaku solą i cukrem . Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z wody  lub same w sosie  .

Ja robiąc takie kalarepki szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z
podwójnej  porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula ).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone)  z marchewką .Nic się nie marnuje – oszczędzam czas i mam gotowy drugi obiad . Przepis na takie pulpeciki podam potem.

Brak komentarzy: