niedziela, 8 lipca 2012

Ogórki małosolne Babcigramolki


Przyszła pora na ogórki małosolne. Pewnie wszyscy je lubią i w wielu domach się je robi. W zasadzie przepis jest chyba ten sam , mogą się lekko zmieniać proporcje w zależności od upodobań . Ja robię ogórki małosolne tak :


Czas : 30 minut + 4 dni

Składniki :2 kg ogórków gruntowych
                   2  litry wrzącej wody
                   2 łyżki grubo mielonej soli
                   2 łyżki ziaren gorczycy
                   10 ząbków czosnku
                   4 baldachy suchego kopru
                   3 liście chrzanu
                   5  cm korzenia chrzanu
                   1 liść laurowy
                   3 ziela angielskie
                   3 liście wiśni

Ogórki umyć , obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć . Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy , ziele angielskie , kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na kilka dni. Po 4  dniach nadają się już do jedzenia. 

Brak komentarzy: