Przyszła pora na ogórki
małosolne. Pewnie wszyscy je lubią i w wielu domach się je robi. W zasadzie
przepis jest chyba ten sam , mogą się lekko zmieniać proporcje w zależności od
upodobań . Ja robię ogórki małosolne tak :
Czas : 30 minut + 4 dni
Składniki :2 kg ogórków gruntowych
2 litry wrzącej wody
2 łyżki grubo mielonej soli
2 łyżki ziaren gorczycy
10 ząbków czosnku
4 baldachy suchego kopru
3 liście chrzanu
5 cm korzenia chrzanu
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
3 liście wiśni
Ogórki umyć , obciąć oba końce.
Liście wiśni i chrzanu umyć . Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka
kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru,
liście wiśni i chrzanu, liść laurowy , ziele angielskie , kilka kawałków korzenia
chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na
wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i
gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry
talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na
kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do
jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz