niedziela, 1 lipca 2012

Pałeczki z kurczaka z papryką


Duszone z różnego rodzaju dodatkami pałeczki z kurczaka to fantastyczny pomysł na obiad . Bierzemy tyle ile Rodzina zje ( po 1 - po 2 - po 3 ) , dorzucamy cos co nada smak sosowi ( z reguły to co jest w lodówce ) - komponując przyprawy i już .Robi się migiem .Nie wymaga specjalnych umiejętności i zawsze się udaje.

Czas : 45 minut

Składniki:

2 pałeczki z kurczaka
1/2 cebuli
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
1/2 pomidora
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta mielonej słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
maggi w płynie
3/4 szklanki wody

Pokroić cebulę , papryki w paseczki. Z pomidora usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć . Pałeczki posypać szczyptą papryki, pieprzu i soki- wetrzeć przyprawy w mięso. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć mięso. 


Dorzucić warzywa i czosnek . Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie ( gdyby płyn za mocno odparował - uzupełnić ).

. Doprawić sos maggi , papryką i pieprzem. Wsypać natkę - wymieszać.



1 komentarz:

Bernadeta pisze...

Bunia jak zwykle jestes genialna w swej prostocie.