środa, 25 lipca 2012

Rosół po czesku


Przepis z zapisków mojej Babci. Zapisała go w 1938 roku. I tak to zaczęto u mnie w domu jeść rosół z ziemniakami.



Czas : ok. 2 godzin

Składniki : ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
                   0,5 kg wołowiny na rosół
                   3 marchewki
                   1 duża pietruszka
                   1/8 selera
                   ½ pory
                   1 cebula
                   1 goździk
                   1 kapelusz suszonego prawdziwka
                   3 ziela angielskie
                   2 liście laurowe
                   2 łyżeczki soli
                   1 gałązka lubczyku
                   6 małych ziemniaków młodych ( po trzy na porcję )
                   maggi w płynie
                   1 łyżka usiekanej natki pietruszki
                   grubo zmielony czarny pieprz  
                   1,5 litra wody

Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone warzywa , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 1, godziny zbierając w trakcie gotowania szumowiny. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać , pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi . Na talerzu układać plastry ziemniaków. Zalać wrzącym rosołem . Posypać natką pietruszki . Posypać grubo zmielonym pieprzem . Udekorować ozdobnie powycinaną marchewką .

Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .

W zasadzie z tej ilości wychodzi rosół na 4 porcje . Jeśli tak ma być trzeba ugotować więcej ziemniaków.


Brak komentarzy: