Przepis z zapisków mojej Babci.
Zapisała go w 1938 roku. I tak to zaczęto u mnie w domu jeść rosół z
ziemniakami.
Czas : ok.
2 godzin
Składniki : ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
3 marchewki
1 duża pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
1 goździk
1 kapelusz suszonego
prawdziwka
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli
1 gałązka lubczyku
6 małych ziemniaków młodych
( po trzy na porcję )
maggi w płynie
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
grubo zmielony czarny
pieprz
Mięso umyć , podzielić na
kawałki. Włożyć
do dużego garnka . Dodać oczyszczone warzywa , goździk, grzybek , ziele
angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Zalać zimna woda . Doprowadzić do
zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 1, godziny zbierając w trakcie
gotowania szumowiny. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać ,
pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić
maggi . Na talerzu układać plastry ziemniaków. Zalać wrzącym rosołem . Posypać
natką pietruszki . Posypać grubo zmielonym pieprzem . Udekorować ozdobnie
powycinaną marchewką .
Resztę rosołu i mięso z kury
użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na
następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki,
naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo
wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .
W zasadzie z tej ilości
wychodzi rosół na 4 porcje . Jeśli tak ma być trzeba ugotować więcej
ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz