środa, 15 sierpnia 2012

Bulion z kaszą jaglaną


Jedno zdrowsze od drugiego .Mocny wołowo -drobiowy bulion ugotowany z dużą ilością warzyw podany z kaszą jaglaną ugotowana na sypko . Idealne połączenie dla dzieci , rekonwalescentów , chorych i smakoszy przede wszystkim .Żaden wymyślny przepis- gotujemy po prostu dobry bulion i osobno kaszę i łączymy na talerzu.





Czas : 2,5 godziny

Składniki:

1kg mięsa z drobiu ( kurczak , kura , indyk - może być jeden gatunek , może być po kawałku każdego - najprostsza wersja to 2 duże ćwiartki dolne czyli udka z kurczaka + kawałek indyka  )
0,50 kg wołowiny rosołowej ( licząc czyste mięso - jeśli jest spora kość to doliczyć dag )
1 biała część pora
1 duża cebula
3 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
2 małe listki laurowe
4 ziarna czarnego pieprzu
3 ziela angielskie
1 mały suszony grzybek
2 goździki
kilka listków maggi ogrodowego ( lubczyku)
maggi w płynie
sól
2 litry wody
3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody

Umyć , oczyścić , podzielić na kawałki mięso. Ułożyć w dużym garnku. Dorzucić przyprawy .
Obrać warzywa - umyć - marchewki i pietruszkę przekroić na połówki lub ćwiartki, cebulę na połówki , seler na 2 kawałki. 
Rozgrzać sucha patelnię .Włożyć cebulę , por , marchewki, pietruszkę i seler i opiekać by cukry w nich zawarte uległy karmelizacji ( niech się wierzchnia warstwa przypiecze ) 


Przełożyć do garnka z mięsem . Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia . 


Zmniejszyć gaz i gotować na małym 2 godziny * uzupełniając w miarę potrzeby ilość płynu **.
W czasie bulion się gotuje opłukać kilka razy kaszę w zimnej wodzie by pozbyć sie nalotu z mąki i paprochów. Zalać wrzątkiem ( usuwa goryczkę z kaszy ).Odcedzić. Zalać w garnku wodą ( 1,5 szklanki) , osolić szczyptą soli i ugotować na sypko ( kasza wchłonie wodę po jakichś 10 minutach - wtedy ją przemieszać i przykryć - odstawić ).


Wyjąć mięso*** i warzywa**** z bulionu . Bulion przecedzić *****.Doprawić do smaku.



Podawać układając na talerzu porcję kaszy jaglanej i oblewając ją bulionem. Można dołożyć kawałki ugotowanej marchewki , a całość posypać pokrojoną natką pietruszki( nie posypałam bo zapomniałam o pietruszce a ta w doniczce i mrożona skończyły się ).

* Uprzedzam pytanie o ,,szumowanie" - nie  szumuję bo wytłumaczono mi , że szumowiny to  białka które w procesie gotowania ulegną rozpadowi , a to co się nie rozpuści  opadnie w końcu na dno i jak bulion przecedzę to wtedy się tego pozbędziemy .

**Wody powinno być w garnku stale tyle samo - odparowaną uzupełniamy wrzątkiem.

*** Mięso wyjęte z bulionu używamy na II Dania.

**** Warzywa można użyć na sałatkę ( to nic , że warzywa są wygotowane - sałatka z warzyw z rosołu jest bardzo smaczna ).

***** Z porcji bulionu i porcji mięsa można zrobić galaretki drobiowe.

2 komentarze:

Magda111 pisze...

Ciekawa zupka wygląda na smaczną:)
pozdrawiam

Beata pisze...

Też nigdy nie szumuję rosołu.