Na świecie fasolkę szparagowa
jada się na wiele sposobów .U nas raczej tradycyjnie z masłem i bułka tarta .
Czas :40 minut
Składniki :
½ kg fasolki szparagowej
4 łyżki łuskanego słonecznika
solonego
szczypta curry ( ¼ płaskiej
łyżeczki )
pieprz mielony ( ¼ płaskiej
łyżeczki )
½ łyżki miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego
Fasolkę umyć i obciąć końcówki
.Ułożyć w garnku. Zagotować w czajniku wodę i wrząca zalać fasolkę, osolić . Gotować 25 minut . Odcedzić . W woku
rozgrzać olej. Włożyć przyprawy i
słonecznik .Zamieszać włożyć fasolkę i chwilę smażyć delikatnie mieszając drewnianą
szpatułką .
Podawać jako jedno z dań
orientalnych lub jako dodatek do mięs z patelni grillowej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz