wtorek, 7 sierpnia 2012

Fasolka szparagowa na sposób orientalny ( wg Babcigramolki )


Na świecie fasolkę szparagowa jada się na wiele sposobów .U nas raczej tradycyjnie z masłem i bułka tarta .




Czas :40 minut

Składniki :
½ kg  fasolki szparagowej
4 łyżki łuskanego słonecznika solonego
szczypta curry ( ¼ płaskiej łyżeczki )
pieprz mielony ( ¼ płaskiej łyżeczki )
½ łyżki miodu 
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego

Fasolkę umyć i obciąć końcówki .Ułożyć w garnku. Zagotować w czajniku wodę i wrząca zalać fasolkę, osolić  . Gotować 25 minut . Odcedzić . W woku rozgrzać olej. Włożyć  przyprawy i słonecznik .Zamieszać włożyć fasolkę i chwilę smażyć delikatnie mieszając drewnianą szpatułką .

Podawać jako jedno z dań orientalnych lub jako dodatek do mięs z patelni grillowej .

Brak komentarzy: