czwartek, 9 sierpnia 2012

Faszerowane kalarepki Babcigramolki

Jeszcze jedno danie z cyklu warzyw faszerowanych. W sezonie na kalarepkę robię często



Czas ; 1 godzina
Składniki :
4 duże kalarepki
4 łyżki mięsa mielonego
4 łyżki ugotowanego na pół miękko ryżu
½ cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
4 łyżki usiekanego kopru
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
½ szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz mielony
4 szklanki wody

Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru  wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Wsypać koper . Zagotować . Doprawić sos do smaku. Podawać kalarepki z ziemniakami puree i sosem koperkowym lub same z sosem .

Brak komentarzy: