Czas ; 1 godzina
Składniki :
4 duże kalarepki
4 łyżki mięsa mielonego
4 łyżki ugotowanego na pół miękko
ryżu
½ cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
4 łyżki usiekanego kopru
1 kostka bulionu cielęcego
Knorra
½ szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz mielony
4 szklanki wody
Kalarepki obrać i wydrążyć
łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż,
podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać
kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę
bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały
olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości
by sos miał pożądaną gęstość. Wsypać koper . Zagotować . Doprawić sos do smaku.
Podawać kalarepki z ziemniakami puree i sosem koperkowym lub same z sosem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz