Chyba najpopularniejsze warzywo
w naszym kraju . Jemy ją duszoną , kiszoną , gotowaną . Samodzielnie i z
dodatkami. Jako danie główne i jako jarzynkę czy surówkę . Podstawowa wersja
takiej surówki to kiszona z dodatkiem cebulki i oleju .A potem zaczyna się ,,
dosmaczanie " wg upodobania . Ta jest mega witaminowa ( C + C+ C i jeszcze
raz witamina C ).
Czas : 5 minut
Składniki :
20 dag kiszonej kapusty
½ cebuli białej - czosnkowej
1/2 papryki czerwonej
1/2 średniej marchewki
1/3 średniej wielkości ogórka
2 łyżki pokrojonego jędrnego
szczypioru
1/2 łyżeczki utartego imbiru
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki pieprzu mielonego do smaku
3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
Kapustę spróbować czy nie jest
za kwaśna i nie trzeba jej przepłukać( jeśli tak- zrobić to i odcisnąć kapustę
z nadmiaru soku ) . Kapustę pokroić na kawałki - z reguły kiszona jest w
długich pasmach a do tej surówki bardziej komponuje się jak jest drobniejsza .
Marchew i ogórek utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) ,
paprykę pokroić w bardzo drobno, cebulę i szczypior również.
Włożyć do miseczki miód , pieprz i utarty na miałko imbir- wlać olej i
wodę- utrzeć dresing.
Wymieszać wszystkie składniki tj.
kapustę, paprykę, cebulę, ogórek, marchew, szczypior i dresing . Pozostawić
surówkę na 10 minut w lodówce by smaki się pomieszały.
Dziś dzień odpoczynku po wczorajszych atrakcjach ( miałam masę pracy , a w trakcie miłych gości ) . W zwiazku z tym obiad częściowo z zapasów - miałam zamrożone ,, Zraziki z szynki z papryką " - dogotowałam ziemniaki ( przy okazji będzie sałatka na wieczór ) i zrobiłam tą surówkę . Obiadek w parę minut .
Dziś dzień odpoczynku po wczorajszych atrakcjach ( miałam masę pracy , a w trakcie miłych gości ) . W zwiazku z tym obiad częściowo z zapasów - miałam zamrożone ,, Zraziki z szynki z papryką " - dogotowałam ziemniaki ( przy okazji będzie sałatka na wieczór ) i zrobiłam tą surówkę . Obiadek w parę minut .
1 komentarz:
napewno pyszna, ja robię podobna zazwyczaj do ryby smażonej
Prześlij komentarz