Coś tam - coś tam to taki żart .
Kilka razy robiłam na szybko marynatę do drobiu mieszając jej składniki na
wyczucie . Kurczak wychodzi fantastyczny. Pikantno-słodkawy .Można go piec ,
smażyć , lub obsmażać i potem dusić - nawet na grilla sie nadaje . Miałam tylko
problem z podaniem proporcji składników ( a czasem i wszystkich składników ) bo
robiłam na oko - a w zasadzie ja ,, język " bo po prostu smakowałam
marynatę . W końcu się zmobilizowałam i spisałam składniki by nie odpowiadać
ciągle na pytanie o składniki , że jest tam coś tam- coś tam :)
Czas : 1,5 godziny
Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka
olej z pestek winogron
1/2 łyżeczki Tabasco
2 pełne łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 owoce anyżu gwiaździstego-Badianu
2 duże ząbki czosnku
3 goździki
6-8 ziaren pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1 suszona papryczka chili
2 płaskie łyżeczki mielonej papryki
1/6 dużej czerwonej świeżej papryki
1/2 szklanki wody
cukier trzcinowy do smaku
Skrzydełka umyć i podzielić na
połówki ( lotki odrzucić ).Czosnek rozetrzeć na miazgę z odrobiną soli (
zamiennie użyć łyżeczkę czosnku granulowanego ). Przygotować marynatę mieszając
1/5 szklanki oleju z Tabasco, ketchupem, miodem, pieprzem mielonym , solą
.Wrzucić do niej Badian, suszone chili i pieprz ziarnisty.
Polać marynatą
skrzydełka . Wetrzeć ją w nie dobrze i zostawić przykryte na minimum godzinę (
najlepiej na noc ). Można w tym czasie przewracać i wcierać marynatę w mięso.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .
Na gorący włożyć skrzydełka z marynatą i
smażyć na rumiano z obu stron posypując w trakcie smażenia mieloną papryką .
Przełożyć do rondelka . Na patelni zagotować wodę i podlać nią mięso .Świeżą
paprykę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do skrzydełek. Dusić aż skrzydełka
będą miękkie, a sos odparuje i będzie gęsty. Doprawić do smaku cukrem
trzcinowym jeśli sos tego potrzebuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz