O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 12 sierpnia 2012

Pomidory faszerowane Orzo i mięsem---- gotowane na parze


Lubię używać ten makaron . Kształtne malutkie łezki wyglądają zupełnie jak ryż. Gotuje sie o połowę krócej - smakuje wyśmienicie . nadaje się i jako dodatek do zup i drugich dań , do sałatek , deserów .Używam go też zamiennie w farszach do nadziewanych warzyw . Dziś robiłam pomidory nadziewane delikatnym farszem z gotowanego kurczaka i ten makaron moim zdaniem doskonale sie do tego nadawał.



Czas : 45 minut

Składniki:

2 duże pomidory paprykowe *
1 cebula biała ( dałam czosnkową )
1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka ( ja miałam z udka z zupy )
1/4 szklanki pokrojonego koperku
sól
pieprz mielony
szczypta cukru
szczypta papryki mielonej
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki ugotowanego makaronu Orzo **
1/4 czerwonej papryki
maggi w płynie
1 łyżka masła
zielone liście pora

Pomidory umyć - delikatnie ściąć górną część . Wydrążyć miąższ ze środka tak by nie uszkodzić ścianek pomidorów.


Przygotować farsz. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju. Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze .
Wymieszać mięso, cebulę , makaron Orzo, koperek. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi w płynie.


Napełnić pomidory farszem .Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze ( lub w parowarze ).


Wydrążony z pomidorów miąższ i pokrojoną drobno paprykę zalać w małym garnuszku 1/2 szklanki wody. Dodać masło , łyżkę pokrojonego kopru i szczyptę soli i dusić aż warzywa się prawie rozpadną - rozdrobnić blenderem ( nie musi być na zupełnie miałko ) . Doprawić do smaku mielona papryką, pieprzem , cukrem - zagotować.


Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić nakładkę do gotowania na parze lub górny garnek i gotować ok. 6-8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ). Trzeba pilnować by pomidory nie popękały .
Podajemy z sosem pomidorowo-paprykowym
* spokojnie można użyć innej odmiany byle były duże , mięsiste
** ja wsypuję na osoloną wodę w małym garnuszku 1/4 szklanki suchego makaronu i gotuję ok. 8 minut- odcedzam i studzę
*** można farsz doprawić przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , samym czosnkiem , ziołami - wg upodobania- farsz będzie wtedy pikantniejszy

Brak komentarzy: