Jeszcze
jedna propozycja na ryż podawany jako dodatek do drugich dań.
Czas
: 40 minut
Składniki
:
20
dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
1
kostka bulionowa ( ja używam drobiową Bulionetkę Knorra )
3
łyżki masła
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
3
łyżki pokrojonych listków pietruszki
1/2
szklanki łuskanych pestek dyni ( zielone )
szczypta
kurkumy
sól
skórka
otarta z 1/4 cytryny
Ryż
zalać 1,5 litrem wody .Dodać kostkę bulionową i gotować 25 minut. Odcedzić. W rondlu
rozpuścić masło. Podsmażyż na nim mieszając natkę, bazylię i pestki dyni .
Dorzucić ryż i kurkumę .Smażyć mieszając
tak by ryż pokrył się masłem i dodatki równomiernie się w nim rozłożyły .
Doprawić do smaku solą i otartą skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz