niedziela, 5 sierpnia 2012

Ryż na bulionie w zielone ,, piegi "


Jeszcze jedna propozycja na ryż podawany jako dodatek do drugich dań.


Czas : 40 minut
Składniki :
20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
1 kostka bulionowa ( ja używam drobiową Bulionetkę Knorra )
3 łyżki masła
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki pokrojonych listków pietruszki
1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ( zielone )
szczypta kurkumy
sól
skórka otarta z 1/4 cytryny

Ryż zalać 1,5 litrem wody .Dodać kostkę bulionową i gotować 25 minut. Odcedzić. W rondlu rozpuścić masło. Podsmażyż na nim mieszając natkę, bazylię i pestki dyni . Dorzucić ryż i  kurkumę .Smażyć mieszając tak by ryż pokrył się masłem i dodatki równomiernie się w nim rozłożyły . Doprawić do smaku solą i otartą skórką z cytryny. 

Brak komentarzy: