Ciemny,
mocny, aromatyczny- bardzo lubię .
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1 kg
wołowiny - antrykot
0, 3
kg wołowiny na rosół - przerośniętej - tłustej
3
marchewki
1
pietruszka
1/2
pora
kawałek
selera wielkości pietruszki
1
cebula
1 goździk
1
suszony borowik ( lub podgrzybek )
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
4
ziarna pieprzu ziarnistego czarnego
przyprawa
do zup ( ja daję 2 kostki bulionu
wołowego )
1
łyżeczka cukru
maggi
8
szklanek wody
Obrać
i umyć warzywa . Cebulę i marchew opiec na rumiano na suchej patelni lub w
piekarniku ( nie polecam opiekania bezpośrednio na gazie ) .Ułożyć w garnku
mięso , warzywa , przyprawy , grzybek .Zalać wodą . Wsypać trochę przyprawy do
zup, soli lub dodać kostki bulionowe ( ja traktuję kostki bulionowe jak
przyprawę do zup w paście - po prostu wole je od wszelkich granulowanych ) i
zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym gazie (
rosół ma ,, mrugać ,, ).
Wyjąć
mięso i warzywa , a rosół przecedzić .
Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole .Doprawić do smaku maggi .
Podawać
z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach .Posypywać natką
pietruszki .
Powinno
zostać na końcu ok.1 litra rosołu ( gdyby się za mocno wygotowywał to można
dolać wrzącej wody w trakcie gotowania - nie zimnej bo rosół zrobi się mętny ).
* Wołowinę z rosołu podałam jako Sztukę mięsa w cebulowej potrawce ( zamroziłam troche rosołu i mięso )
5 komentarzy:
Jeśli jemy rosół wołowy to tylko z ziemniakami :) Taki z ziemniaczkami nam smakuje najbardziej!
Uwielbiam Cię za ten rosółm z ziemniakami- u mnie mówimy na niego Rosół po czesku - sypiemy jeszcze grubo zmielonym pieprzem po wierzchu . Ale nie wszyscy tak lubią - Mama woli z makaronem.
Mam ogromną słabość do każdego rosołu z makaronem. Na tym zdjęciu wygląda tak pysznie, że od razu zaczęło mnie ssać w żołądku.
już po kolorze widać, że jest głęboki w smaku
dokladnie :) zgadzam sie z przed-mowczynia - widac ze ma duzo smakow i aromatow :) takie rosol kocham :)
Prześlij komentarz