Ulubione śniadanie ( lub deser
dzieci i nie tylko ) .Muszę się przyznać , że ja osobiście nie przepadam za
śniadaniami na słodko , ani za deserami ryżowymi ( nie lubię ryżu na słodko ) .
Co nie zmienia faktu , że robię bo inni w Rodzinie lubią . Szczególnie ,,
zachwycona " jestem jak się mnie prosi o zrobienie ryżu na mleku na
śniadanie kiedy to ja jestem nieprzytomna i marzę o kawie, a nie o pilnowaniu
garnka z mlekiem by ryż się nie przypalił. Ale trudno- przeżyłam.
Czas : 30 minut
Składniki :
5 dag ryżu
mleko ( trzy razy tyle
objętościowo co ryżu
cukier
cynamon
kwaśna śmietana
½ dużej miękkiej brzoskwini
Ryż ugotować na gęsto na mleku.
Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić w kostkę*. Podawać ryż obłożony kostkami
brzoskwini z cukrem , cynamonem i śmietaną .( w ilościach takich jak kto lubi
). Można podawać na ciepło lub zimno.
* Można też zrobić z brzoskwini
mus rozcierając go widelcem i tak położyć na ryżu.
1 komentarz:
Jakie proste a jakie pyszne i zdrowe :)
Prześlij komentarz