Najprostsze jakie może być danie z wołowiny - a jakie
smaczne.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
1 kg
wołowiny ( antrykot, karkówka bez kości
)
2
duże marchewki
1
pietruszka
1/3
pora
kawałek
selera ( wielkości pietruszki )
1 cebula
1
goździk
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
4
ziarna pieprzu czarnego
przyprawa
do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
6
szklanek wody
2
łyżki masła
grubo
mielony czarny ( lub kolorowy ) pieprz
Obrać
i umyć warzywa . Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .
Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny
aż będzie miękkie .
W
drugim garnku roztopić masło , dolać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa ,
włożyć mięso i chwilę dusić .
Mięso
wkładamy do wrzątku by ściąć natychmiast wierzchnią warstwę i by w trakcie
gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( jak gotujemy mięso na wywar to robimy
odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ).
Gotowe
mięso podajemy z ziemniakami z wody ( lub pieczywem - jak kto lubi ) polane
rosołem z masłem i dodatkowo posypane grubo mielonym pieprzem .Do tego do
wyboru musztarda , chrzan , ćwikła .
Ja
obok układam wyjęte z wywaru warzywa ( co prawda są wygotowane bo nie wyjmuję
ich tylko gotują sie cały czas bo zależy mi również na wywarze - ale za to
przechodzą smakiem wołowego rosołu i takie mi po prostu smakują ).
Oprócz
tego z reguły robię jeszcze jakąś surówkę np. z kiszonych ogórków .
1 komentarz:
Ma Pani wspaniałe przepisy na wołowinę, właśnie siedzę i czekam po noc aż moje się ugotuje i będę testować przepisik. Dziękuję serdecznie
Prześlij komentarz