czwartek, 2 sierpnia 2012

Zestaw grilowy dla Buni


Nie przepadam za długim grillowaniem - tzn. z mięsiwami które muszą piec się na grillu w nieskończoność . Niecierpliwa jestem. Mogę je ( mięsa czy dodatki) marynować przez 24 godziny ale potem mają się upiec w kilka minut .Dobieram więc tak składniki by nie szargać sobie nerwów .Żadne boczki, karkówki ryby w całości nie wchodzą w grę . Za to kiełbaski, warzywa , ryby filetowane , piersi z kurczaka ( cienkie), kaszanka - to jest to co lubię.


Porcji: 1

Czas : 1 godzina

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 cienkie plastry cukinii
1 kawałek ( kostka ) sera na grilla (  Grill cheese Arla Appetina )
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
3 cienkie plasterki świeżego imbiru
sałata

Przygotować marynatę z oleju , soku cytrynowego, cukru, imbiru  i przypraw. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie kawałki ( 5-6) . W szerokim pojemniku ułożyć kawałki mięsa , plastry cukinii i kostkę sera . ,,Utytłać " je w marynacie i zostawić na 30 minut.


Na patelni grillowej lub na grillu ( na tacce ) upiec mięso ,


 cukinię , 


a na końcu ser . 


Ser proponowała bym jeśli nie grillujemy na tacce a na patelni - usmażyć na zwykłej patelni na odrobinie oleju bo na grillowej patelni przywiera do rowków i ciężko go obracać( grilluje się go lub smaży 4 minuty przewracając ).
Układać na sałacie ser na nim kawałki kurczaka i cukinię . Do tego czosnkowe grzanki i dip np. salsa pomidorowo-paprykowa.


A tak wygląda ser 



1 komentarz:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszny zestaw! Zapisuję się na taki!
Pozdrawiam:)