Nie
przepadam za długim grillowaniem - tzn. z mięsiwami które muszą piec się na
grillu w nieskończoność . Niecierpliwa jestem. Mogę je ( mięsa czy dodatki)
marynować przez 24 godziny ale potem mają się upiec w kilka minut .Dobieram
więc tak składniki by nie szargać sobie nerwów .Żadne boczki, karkówki ryby w
całości nie wchodzą w grę . Za to kiełbaski, warzywa , ryby filetowane , piersi
z kurczaka ( cienkie), kaszanka - to jest to co lubię.
Porcji:
1
Czas
: 1 godzina
Składniki:
1 pojedyncza
pierś z kurczaka
2
cienkie plastry cukinii
1
kawałek ( kostka ) sera na grilla ( Grill cheese Arla Appetina )
1/3
szklanki oleju z pestek winogron
1
łyżka soku z cytryny
2
łyżeczki brązowego cukru
2
łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2
łyżeczki soli morskiej
2
łyżeczki mielonej papryki słodkiej
3
cienkie plasterki świeżego imbiru
sałata
Przygotować
marynatę z oleju , soku cytrynowego, cukru, imbiru i przypraw. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie
kawałki ( 5-6) . W szerokim pojemniku ułożyć kawałki mięsa , plastry cukinii i
kostkę sera . ,,Utytłać " je w marynacie i zostawić na 30 minut.
Na
patelni grillowej lub na grillu ( na tacce ) upiec mięso ,
cukinię ,
a na końcu ser .
Ser proponowała bym jeśli nie grillujemy na tacce a na patelni - usmażyć na zwykłej patelni na odrobinie oleju bo na grillowej patelni przywiera do rowków i ciężko go obracać( grilluje się go lub smaży 4 minuty przewracając ).
cukinię ,
a na końcu ser .
Ser proponowała bym jeśli nie grillujemy na tacce a na patelni - usmażyć na zwykłej patelni na odrobinie oleju bo na grillowej patelni przywiera do rowków i ciężko go obracać( grilluje się go lub smaży 4 minuty przewracając ).
1 komentarz:
Pyszny zestaw! Zapisuję się na taki!
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz