Taka
składanka z różnych przepisów . Inspiracją było zdjęcie białej kapusty
gotowanej , polanej sosem z pleśniowego sera .Potem wróciłam do holenderskiej
potrawy stamppot ( zapiekanka z kapusty i puree ziemniaczanego z kiełbasą ). A
, że dostałam prosto działki malutką
luźno związana kapustkę postanowiłam coś z tego zrobić .
Czas
: 1 godzina
Składniki:
1/2
małej białej kapusty ( lub 2 małe ćwiartki czy nawet ósemki z większej )*
4
ziemniaków
1/4
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
masło
sól
pieprz
1/3
szklanki pokrojonego kopru
3
łyżki drobno utartego sera żółtego ostrego ( dałam parmezan ale może być Cheddar czy inny )
Z
kapusty usunąć uszkodzone wierzchnie liście. Delikatnie umyć. Osuszyć. Związać
nicią by nie rozpadła się w gotowaniu
ugotować w lekko osolonej wodzie ( 25
minut ).
Wyjąć łyżka cedzakową. Ułożyć na cedzaku( sicie) i zostawić by dobrze
odciekła.
Obrać i umyć ziemniaki - pokroić i ugotować w
osolonej wodzie .
Odcedzić.Utłuc
ziemniaki dodając śmietankę , 1 łyżkę masła , koper i ser. Dobrze wymieszać.
Rozwinąć
ugotowaną kapustę z nici. Delikatnie odchylać liście kapusty i pomiędzy nie
wkładać puree ziemniaczane . Każdą porcję masy ziemniaczanej dociskać
następnymi listkami kapusty .
Całość ułożyć w foremce do zapiekania .
Posmarować po wierzchu roztopionym
masłem .
Zapiekać
w temperaturze 200*C ok. 25 minut ( nie umiem podać dokładnego czasu bo zależy
to od piekarnika - pod grillem będzie szybciej ). Trzeba patrzeć - jak puree
zacznie się rumienić to znaczy że jest dobre .
*
Mnie ta porcja starczyła jako dodatek do II Dania dla 2 osób- jeśli miało by być
samodzielnym daniem to myślę , że trzeba by porcje zwiększyć.
**
Kapustę trzeba dobrze odsączyć bo inaczej po zapieczeniu puree nie jest ścisłe-
nasiąka wodą z kapusty . Nie przeszkadza to smakowo - tyle , że konsystencja
dania jest luźniejsza .
1 komentarz:
intersujące danie :)
Prześlij komentarz