Lubię delikatne pulchne knedle
- i z farszem mięsnym i z warzywnymi i sam np. z grzankami - czeski knedel
do sosów .Robi się je szybko pod warunkiem , że wykorzystujemy to co nam
zostaje np. ziemniaki z poprzedniego dnia , mięso z zupy , sos z którym taki knedel podamy .
Czas : 45 minut
Składniki :
1- 1,5 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
mięso z zupy
( miałam kawałki kurczaka wołowiny i warzywa z zupy)
sól
pieprz mielony
1 duża cebula
majeranek
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki posiekanych
świeżych ziół
Zagnieść ciasto ( jak na
kopytka ) z ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty
soli i takiej ilości mąki by ciasto było
zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść
ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta
przy formowaniu knedla )* .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na
złoto na 2 łyżkach oleju i dodać do mięsa razem z olejem . Doprawić solą ,
pieprzem i majerankiem . Farszu ma być ok. 1 szklanki.
Ciasto na knedel rozłożyć na folii spożywczej
- formując prostokąt. Na środku wyłożyć farsz . Unosząc folię zawinąć roladę
tak by masa ziemniaczana zakryła farsz i ,,otuliła " go. Zawinąć szczelnie
folię zaciskając końcówki.
Ułożyć roladę w garnku do
gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze
woda w dolnym garnku.
Wyjąć- zostawić na 10 minut by
,, ochłonął " ( inaczej będzie sie rozpadał przy krojeniu ) . Odwinąć-
posmarować łyżka oleju . Na blacie wysypać natkę usiekanych ziół i obtoczyć w
nich knedel tak by miał na wierzchu zieloną otoczkę.
Pokroić w grube plastry . Podałam
z sosem pomidorowo- ziołowym i mieszanką kolorowych sałat z vinegretem.
* Można zastosować metodę 1 na
4 -- to znaczy masę ziemniaczaną ułożyć w misce - wygładzić powierzchnię -
podzielić na 4 części . Wybrać 1 część , a w jej miejsce wsypać mąkę . Dodać
wybrane ziemniaki , 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej , szczyptę soli i
jajko---wyrobić.
** Ja zrobiłam sos pomidorowy o
ziołowym smaku ( zioła prowansalskie ) na bazie resztki zupy pomidorowej która
mi została .Zrobiłam białą zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki - rozprowadziłam
1,5 szklanki zupy pomidorowej ( ze śmietanką ). Zagotowałam. Dodałam szczyptę
cukru, paprykę mieloną , zioła prowansalskie , suszoną bazylię . Sos ma smak
pomidorowo-ziołowy co pasuje do knedla z farszem mięsno-warzywnym doprawionym
majerankiem .
*** Jeśli nie mamy sosu można
plastry ( ostudzone ) knedla obsmażyć na rumiano na oleju z masłem i podać z
surówką , albo polać masłem z zarumienioną na nim bułką tartą .
2 komentarze:
Taka rolada na pewno może być pyszna, ale daleko jej do czeskiego knedla....
Mika - a próbowałaś ? Czeski knedel z grzankami to jeden smak a taki knedel to drugi smak - oba są pyszne .Ja tylko napisałam , że lubię i jeden i drugi - nie mówiłam , że są takie same .
Prześlij komentarz