czwartek, 13 września 2012

Knedel ziemniaczany z mięsem na parze


Lubię delikatne pulchne knedle - i z farszem mięsnym i z warzywnymi i sam np. z grzankami -  czeski knedel do sosów .Robi się je szybko pod warunkiem , że wykorzystujemy to co nam zostaje np. ziemniaki z poprzedniego dnia , mięso z zupy  , sos z którym taki knedel podamy . 





Czas : 45 minut

Składniki :

0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1- 1,5  szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
 mięso z zupy  ( miałam kawałki kurczaka wołowiny  i warzywa z zupy)
 sól
pieprz mielony
1  duża cebula
majeranek
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół

Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli  i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta przy formowaniu knedla )* .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju i dodać do mięsa razem z olejem . Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Farszu ma być ok. 1 szklanki.

 Ciasto na knedel rozłożyć na folii spożywczej - formując prostokąt. Na środku wyłożyć farsz . Unosząc folię zawinąć roladę tak by masa ziemniaczana zakryła farsz i ,,otuliła " go. Zawinąć szczelnie folię zaciskając końcówki.

Ułożyć roladę w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze woda w dolnym garnku.

Wyjąć- zostawić na 10 minut by ,, ochłonął " ( inaczej będzie sie rozpadał przy krojeniu ) . Odwinąć- posmarować łyżka oleju . Na blacie wysypać natkę usiekanych ziół i obtoczyć w nich knedel tak by miał na wierzchu zieloną otoczkę.

Pokroić w grube plastry . Podałam z sosem pomidorowo- ziołowym i mieszanką kolorowych sałat z vinegretem.

* Można zastosować metodę 1 na 4 -- to znaczy masę ziemniaczaną ułożyć w misce - wygładzić powierzchnię - podzielić na 4 części . Wybrać 1 część , a w jej miejsce wsypać mąkę . Dodać wybrane ziemniaki , 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej , szczyptę soli i jajko---wyrobić.

** Ja zrobiłam sos pomidorowy o ziołowym smaku ( zioła prowansalskie ) na bazie resztki zupy pomidorowej która mi została .Zrobiłam białą zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki - rozprowadziłam 1,5 szklanki zupy pomidorowej ( ze śmietanką ). Zagotowałam. Dodałam szczyptę cukru, paprykę mieloną , zioła prowansalskie , suszoną bazylię . Sos ma smak pomidorowo-ziołowy co pasuje do knedla z farszem mięsno-warzywnym doprawionym majerankiem .

*** Jeśli nie mamy sosu można plastry ( ostudzone ) knedla obsmażyć na rumiano na oleju z masłem i podać z surówką , albo polać masłem z zarumienioną na nim bułką tartą .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Taka rolada na pewno może być pyszna, ale daleko jej do czeskiego knedla....

Unknown pisze...

Mika - a próbowałaś ? Czeski knedel z grzankami to jeden smak a taki knedel to drugi smak - oba są pyszne .Ja tylko napisałam , że lubię i jeden i drugi - nie mówiłam , że są takie same .