O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 16 września 2012

Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami


Jesień zawsze pachnie mi paprykami . Mogła bym bez przerwy jeść faszerowane na różne sposoby , duszone , pieczone . Uwielbiam dania typu ,, kociołek" .Taką potrawą jest leczo . Trzy składniki jak dla mnie są koniecznie - papryka , cebula i pomidory. Potem już totalna improwizacja . Raz dodaje kiełbasę , drugi raz podsmażone mięso . Tym razem wykorzystałam pomysł Niani mojego wnuka - mięsne kuleczki .


Czas : 1 godzina

Składniki:

2 duże świeże papryki ( lub odpowiednio zamrożonych )
3 średnie cebule
2 średnie pomidory
5 łyżek oleju z pestek winogron
25 dag mięsa mielonego z indyka
maggi w płynie
pieprz mielony
2 ząbki czosnku ( lub czosnek granulowany)
1 łyżka mieszanki ,,przyprawa grecka" ( lub zrobiona w domu mieszanka w skład której wchodzą :tymianek, oregano, gorczyca mielona, rozmaryn mielony , czosnek, sól , pieprz czarny )
papryka czerwona słodka mielona
cukier brązowy do smaku
1/2 pokrojonej natki pietruszki zmieszanej z melisą
1/2 litra wody
2 łyżki mąki

Mięso wymieszać z łyżka oleju, 3 łyżkami zimnej wody, mieszanką grecką , połową usiekanej natki i roztartym czosnkiem  . Dobrze wyrobić . Masa będzie luźna .


W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać łyżeczką kulki mięsne i gotować na średnim gazie pod przykryciem.


Obrać  cebulę . Usunąć z papryk gniazda nasienne .Umyć warzywa .
Na dużej patelni rozgrzać pozostały olej i zeszklić na nim pokrojoną w pół plasterki cebulę . Dorzucić pokrojoną w paski paprykę  i pomidory krojone w kostkę. Smażyć chwilę mieszając aż zmiękną .


Przełożyć do gotujących się kulek mięsnych. Wsypać 1/2 łyżki cukru i 1 łyżkę papryki mielonej.
Gotować 45 minut przy uchylonej pokrywce .


Płyn powinien odparować tak by  leczo było gęste.
Zrobić lekko brązową zasmażkę na suchej patelni- rozprowadzić sosem i dodać do garnka.
Doprawić do smaku maggi i innymi przyprawami. Dosypać resztę natki.
Podawać z pieczywem .

2 komentarze:

Anika pisze...

Fajny pomysł! Jeszcze nie robiłam w tym roku leczo, więc spróbuję Tw przepisu:)

Marta Skowronek pisze...

Ajj... zjadłabym taką kuleczkę ;) A moje leczo by Ci smakowało? :) http://leczo.net.pl