Jesień
zawsze pachnie mi paprykami . Mogła bym bez przerwy jeść faszerowane na różne
sposoby , duszone , pieczone . Uwielbiam dania typu ,, kociołek" .Taką
potrawą jest leczo . Trzy składniki jak dla mnie są koniecznie - papryka ,
cebula i pomidory. Potem już totalna improwizacja . Raz dodaje kiełbasę , drugi
raz podsmażone mięso . Tym razem wykorzystałam pomysł Niani mojego wnuka -
mięsne kuleczki .
Czas
: 1 godzina
Składniki:
2
duże świeże papryki ( lub odpowiednio zamrożonych )
3
średnie cebule
2
średnie pomidory
5
łyżek oleju z pestek winogron
25
dag mięsa mielonego z indyka
maggi
w płynie
pieprz
mielony
2
ząbki czosnku ( lub czosnek granulowany)
1
łyżka mieszanki ,,przyprawa grecka" ( lub zrobiona w domu mieszanka w skład
której wchodzą :tymianek, oregano, gorczyca mielona, rozmaryn mielony ,
czosnek, sól , pieprz czarny )
papryka
czerwona słodka mielona
cukier
brązowy do smaku
1/2
pokrojonej natki pietruszki zmieszanej z melisą
1/2 litra wody
2 łyżki mąki
Mięso wymieszać z łyżka oleju, 3
łyżkami zimnej wody, mieszanką grecką , połową usiekanej natki i roztartym
czosnkiem . Dobrze wyrobić . Masa będzie
luźna .
W garnku zagotować lekko osoloną
wodę. Na wrzątek wrzucać łyżeczką kulki mięsne i gotować na średnim gazie pod
przykryciem.
Obrać
cebulę . Usunąć z papryk gniazda nasienne .Umyć warzywa .
Na dużej patelni rozgrzać pozostały
olej i zeszklić na nim pokrojoną w pół plasterki cebulę . Dorzucić pokrojoną w
paski paprykę i pomidory krojone w
kostkę. Smażyć chwilę mieszając aż zmiękną .
Przełożyć do gotujących się kulek
mięsnych. Wsypać 1/2 łyżki cukru i 1 łyżkę papryki mielonej.
Gotować 45 minut przy uchylonej
pokrywce .
Płyn powinien odparować tak by
leczo było gęste.
Zrobić lekko brązową zasmażkę na
suchej patelni- rozprowadzić sosem i dodać do garnka.
Doprawić do smaku maggi i innymi
przyprawami. Dosypać resztę natki.
Podawać z pieczywem .
2 komentarze:
Fajny pomysł! Jeszcze nie robiłam w tym roku leczo, więc spróbuję Tw przepisu:)
Ajj... zjadłabym taką kuleczkę ;) A moje leczo by Ci smakowało? :) http://leczo.net.pl
Prześlij komentarz