czwartek, 20 września 2012

Papryki faszerowane ryżem z fasolą


Kiedyś  jadłam pośpieszny posiłek składający się z ugotowanego ryżu wymieszanego z fasolką w sosie pomidorowym z puszki . I ku mojemu zdziwieniu było to zupełnie jadalne . Postanowiłam pomysł wykorzystać jako farsz do papryki.



Czas : 1 godzina

Składniki:

4 średniej wielkości świeże papryki
20 dag ryżu( 2 woreczki)
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 puszka ( 400-425 g ) drobnej fasoli w sosie pomidorowym
pieprz mielony
papryka mielona
1/2 pęczka natki pietruszki
przyprawa typu vegeta , jarzynka do wyboru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2,75 szklanki wody
zioła suszone ( mogą być prowansalskie , greckie lub jakie lubimy ) do smaku

Papryki umyć - ściąć górę , usunąć gniazda nasienne.


Pokroić drobno cebulę . Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. 


Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. 


Dołożyć fasolkę w sosie i połowę pokrojonej natki. Zalać wodą( 2 szklanki) i dusić mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką i pieprzem. Zdjąć z gazu i odstawić na 15 minut.


 Napełnić papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut.



W małym garnku roztopić masło .Dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i chwilę smażyć mieszając. Wsypać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić wodą ( 3/4 szklanki) i śmietanką . Doprawić cukrem i ziołami. 


2 komentarze:

Magda pisze...

z fasola, to cos nowego dla mnie :)

shinju pisze...

Wyglądają świetnie. I pewnie też tak smakują :) Zapraszam do dodania przepisu do paprykowej akcji :)