O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 5 października 2012

Farfale z tuńczykiem w pomidorach


Uwielbiam wszelkie odmiany tego dania. Baza to makaron i tuńczyk w oleju ( w kawałkach ) . A potem dodatki: zioła, pomidory, śmietanka , sery . Doprawione na łagodnie lub ostro - jak kto lubi. Danie dla niespodziewanych gości lub na leniwy dzień kiedy nie chce się stać przy garnkach.


Czas : 30 minut

Składniki:

20 dag makaronu Farfale ( czyli kokardki - ale można dać inny gruby)
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ( ok. 15 dag  )
1 duża cebula
1 duży pomidor
6 oliwek zielonych nadziewanych papryką
2 łyżki oleju z pestek winogron
4 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 łyżka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( przyprawa Kamis)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
pieprz mielony
sól
2 ząbki czosnku
natka pietruszki

Ugotować w osolonym  wrzątku ( al dente) makaron . Odcedzić.


W czasie kiedy makaron się gotuje zrobić sos.
Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy na szklisto pokrojona drobno cebulę. Dorzucamy roztarty czosnek , pokrojone w plasterki oliwki i pomidora pokrojonego w kostkę .




Chwilę dusimy. Dokładamy tuńczyka z puszki wraz z olejem w którym był. Rozdrabniamy go delikatnie. Dosypujemy przyprawę z suszonych pomidorów , szczyptę pieprzu. 


Dolewamy śmietankę i dusimy 15 minut.


Do sosu wkładamy odcedzony makaron. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.


Podajemy posypane szczypiorem i natka pietruszki.
Można posypać tartym parmezanem ale nie jest to konieczne.

3 komentarze:

whiness pisze...

Uwielbiam tuńczyka w połączeniu z makaronem :)

Anonimowy pisze...

Tez robię w ten sposób tunczyka, z ta roznica ze dodaje wiecej czosnku (to oczywiscie rzecz gustu) i robie bez smietany ale nie omieszkam sprobowac :) Jesli Ci sie spodoba Buniu to pozwolisz, ze podziele sie podobnym przepisem (a moze znasz, bo mam wrazenie, ze niczym Cie nie zaskocze hihi;) robie podobna wersje ale ze swiezym lososiem pokrojonym w kosteczke, podsmazonym na oliwie, sol, pieprz i np zielona czubryca lub przyprawa do ryb, nastepnie dodaje umyty (najlepiej swiezy) szpinak, do tego duzo czosnku, pieprzu i chwile dusze az zmieknie, na to 2-3 kopiaste lyzki jogurtu (ja uzywam gestego greckiego) oczywiscie ilosc zalezy od porcji jaka przygotowujesz. Posypuje duza iloscia koperku i dodaje ugotowany makaron, moze byc wlasnie farfale. Bardzo szybkie i smaczne danie, mozna to samo zrobic z piersia z kurczaka i zamiast makaronu - ryz i w jednym i drugim przypadku dla odmiany :) polecam i pozdrawiam Alexan123

Bunia Babciagramolka pisze...

Dzięki za przepis - nie robiłam tak ale na pewno spróbuję bo ryb jadamy bardzo dużo i świeżego tuńczyka często kupuję. Widzę, ze nie tylko ja jestem zwolenniczką czubrycy bardzo mi ta przyprawa odpowiada.