czwartek, 4 października 2012

Kotleciki mielone cielęce- Gyros


Robiłam już takie z wieprzowiny .Bardzo lubię smak przyprawy Gyros . Pewnie nie za wiele ma ona wspólnego z oryginalną kuchnią grecką .Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma .



Czas : 30 minut

Składniki :20 dag chudej cielęciny
                   1 jajko
                  2 łyżki bułki tartej
                  1 łyżka Przyprawy do Gyrosa Kamis
                  1 łyżeczka sosu sojowego
                  2 cebule
                  3 łyżki oliwy
                  1 łyżka masła
                  mąka

Mięso zmielić ( najlepiej na grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 2 kotlety  i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem i smażyć kotleciki po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć pod przykryciem ( można skropić wodą by szybciej się dodusiły ). Na osobnej patelence usmażyć na złoto usiekaną w piórka cebulę . Kotleciki  podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem ,, czerwonym na ostro „

Brak komentarzy: