Podstawowe
przyprawy . Można powiedzieć klasyka .Lubię takie potrawy .Niby zgodne ze
współczesna modą , a jednocześnie doskonale zgadzają sie z tą moją ,, Kuchnią z
kurnej chaty" - czyli sposobem doprawiania tak jak było to możliwe
dawno-dawno temu.
Czas
: 30 minut + marynowanie
Składniki
:
2
pojedyncze piersi z kurczaka
1/2
łyżki miodu
1 gałązka rozmarynu
4-6
ziaren jałowca
sól
morska grubo ziarnista
1/2
łyżeczki pieprzu ziołowego
3
łyżki oleju
Piersi
z kurczaka natrzeć miodem zmieszanym z 2 łyżkami oleju , szczyptą soli i pieprzem ziołowym
Oprószyć
oberwanymi ,,igiełkami" świeżego rozmarynu. Rozgnieść jagody jałowca i
dorzucić do marynaty. Zostawić mięso w marynacie na 30 minut.
Rozgrzać
patelnię - taka do smażenia bez tłuszczu. Wrzucić na nią na kilka sekund mięso
i obsmażyć z obu stron tak by zamknąć pory mięsa i by się lekko przypiekło na
złoto.
Mięso
ułożyć na folii aluminiowej razem z jałowcem i rozmarynem ( każda pierś osobno
) . Zawinąć szczelnie i piec w temperaturze
180 - 200 * C ok. 30 minut.
Podałam
z dynią pieczoną z rozmarynem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz