środa, 17 października 2012

Miodowo-rozmarynowa pierś z kurczaka


Podstawowe przyprawy . Można powiedzieć klasyka .Lubię takie potrawy .Niby zgodne ze współczesna modą , a jednocześnie doskonale zgadzają sie z tą moją ,, Kuchnią z kurnej chaty" - czyli sposobem doprawiania tak jak było to możliwe dawno-dawno temu.


Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżki miodu
1  gałązka rozmarynu
4-6 ziaren jałowca
sól morska grubo ziarnista
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki oleju

Piersi z kurczaka natrzeć miodem zmieszanym z 2 łyżkami oleju  , szczyptą soli i pieprzem ziołowym 


Oprószyć oberwanymi ,,igiełkami" świeżego rozmarynu. Rozgnieść jagody jałowca i dorzucić do marynaty.  Zostawić  mięso w marynacie na 30 minut.


Rozgrzać patelnię - taka do smażenia bez tłuszczu. Wrzucić na nią na kilka sekund mięso i obsmażyć z obu stron tak by zamknąć pory mięsa i by się lekko przypiekło na złoto.


Mięso ułożyć na folii aluminiowej razem z jałowcem i rozmarynem ( każda pierś osobno ) . Zawinąć szczelnie  i piec w temperaturze 180 - 200 * C ok. 30 minut.


Brak komentarzy: