Spodobała
mi się japońska metoda robienia omletów . Jest zdecydowanie łatwiejsze od
naszej ( omlet się nie przypala ) - no i ten wygląd - cudo. Można robić w wielu
wersjach smakowych tak jak każde omlety. Nie będę się upierać, ze jest to
oryginalna kuchnia japońska - raczej takie polsko -japońskie fusion .
Składniki
:
4
jajka
4
łyżki kukurydzy konserwowej
4
łyżki posiekanego szczypiorku
1
łyżka wody
szczypta
soli
olej do posmarowania patelni
1
łyżka masła
1) -
Jajka ubić dokładnie z wodą i szczyptą
soli .
2) - Odsączyć kukurydzę z zalewy i pokroić szczypiorek
3) -
Rozgrzać patelnię ( kwadratową - taka
specjalną do japońskich omletów ) i posmarować olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem kuchennym ) .
4) -
Nalać małą łyżką do sosów pierwszą
warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta
ciastem Gdy ciasto usmaży się podwinąć drewniana szpatułką z jednej strony
i rolować na przeciwległy brzeg patelni.
5) -
Wlać drugą warstwę ciasta . Posypać kukurydzą i szczypiorem .Smażymy , a następnie
zaczynamy rolować poprzednio zwiniętą
pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.
6) -
Znów wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5
7) -
następne 2 warstwy robimy jak w punkcie 5
8) -
Resztę masy jajecznej wlewamy warstwami w wolne miejsce ( co raz mniejsze
porcje ) i rolujemy po nich usmażony omlet. Chodzi o to by utworzyło się kilka
wierzchnich warstw bez dodatków które będą wyglądać jak sękacz
9) -
Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając
patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko
zrumieniamy przewracając z boku na bok
10) -
zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
Omlet jest bardzo syty więc ta porcja
wystarczyła nam na 2 osoby.
Podobne omlety juz robiłam :
Podobne omlety juz robiłam :
5 komentarzy:
Rewelacyjny sposób na omlet! Koniecznie wypróbuję na niedzielne śniadanie:)
Muszę spróbować :]
trzeba koniecznie spróbować! Przepis zapisałam do wykorzystania :)
Jak powiedziałam powyżej, tak zrobiłam:) Dziś na śniadanie. Pyszne! Taki zwykły omlet w niezwykłej formie smakował baaardzo:) Dziękuję za inspirację:)
Istria- cieszę się , że smakował - to teraz już mozesz eksperymentowac z innymi smakami :) - byle w rolkę potem zwinąć . Ja na niego mówię, ze to taki japoński sękacz.
Prześlij komentarz