O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

czwartek, 11 października 2012

Perski pilaw z kurczakiem


Czemu perski ? Bo pierwszy raz o pilawie przeczytałam w historycznej książce o Persji. Wtedy była to tylko enigmatyczna notatka nie wiele mi mówiąca ( byłam nastolatką ) .Ale zafascynowała . Potem kiedy potrawy z kuchni świata zaczęły docierać do nas pilaw był jedną z pierwszych potraw które zaczęłam robić. Nie zawiódł mnie - nadal pozostaje jedna z moich ulubionych potraw kuchni tego regionu.


Czas : 45 minut

Składniki:

1 udko z kurczaka ( może być sama górna część jeśli duże )
10 dag ryżu  ( długo ziarnisty )
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka curry
kilka nitek szafranu
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3-4 figi ( mogą być suszone - miękkie , kandyzowane - ja miałam w syropie)
3 dag rodzynek sułtanek ( jasne )
1/3 szklanki soku z granatu ( nie koniecznie )
3 łyżki pestek z granatu ( nie koniecznie )
2 duże cebule
pieprz mielony
sól
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki ( lub kolendry jeśli ktoś lubi)

Z udka kurczaka usunąć skórę i tłuszcz . Wyluzować kości. Mięso pokroić w drobną kostkę . 


Posypać curry i szczyptą soli . Wetrzeć przyprawy i zostawić na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę .
W rondlu rozgrzać masło z olejem i obsmażać   - mięso  -dołożyć cebulę , a po jej zeszkleniu ryż .

Smażyć chwilę dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z granatu. 


Dorzucić rodzynki, pokrojone figi , 1/2 łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu, pestki z granatu  .




Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać. Dorzucić natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut.


Uformowałam wieniec  z pilawu wykorzystując formę do babki ( z kominkiem ) . 


3 komentarze:

Dota|oneginetatopa pisze...

fajny przepis:) tym bardziej, ze lubie wariacje zwiazane z pilawem:)

Anonimowy pisze...

Droga Buniu,

Arabowie to nie Persowie, a arabska kuchnia różni się od irańskiej czy tej z Afganistanu.

Za to sam przepis - fantastyczny!

Pozdrawiam!

Bunia Babciagramolka pisze...

Mój błąd - nie pomyślałam .Cały region kojarzy mi się z wpływami arabskimi . Poprawiłam opis żeby nie wprowadzać w bład .

A pilawy uwielbiam ( i ten i wszystkie inne )