wtorek, 16 października 2012

Zupełnie nie rozumiem co się dzieje - dzień się skrócił czy ja się rozleniwiłam :) ? Wyraźnie zaplanowałam sobie za dużo różnych rzeczy do zrobienia i nie ze wszystkim daje radę .A kończy się to jak zwykle tym , ze na obiad wyciągam coś z przygotowanych na takie okazje gotowych dań . Oczywiście nie pojawia się nowy przepis . Tyle dobrego , że na blog nie wszystko było wstawione bo zwyczajnie przed założeniem bloga miałam już masę przepisów i zdjęć powstawianych na inne strony . Warto by je tu przenieść . 
Trochę to poplątane - w każdym razie obiad z zapasów i przepis z zapasu .


Schabowe z pieczarkami i papryką :
Jeszcze jedna wersja duszonych kotletów schabowych .




Czas : 30 minut

Składniki :
4 duże kotlety schabowe bez kości
8 pieczarek
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
1/4 żółtej papryki
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
2 mini kostki czosnkowe Knorra ( lub zamiennie 2 duże ząbki czosnku roztarte z solą )
1/2  szklanki wody
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa . Przekroić każdy na dwa .posolić , popieprzyć . Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na smalcu z olejem .Przełożyć do szerokiego garnka. Osobno usmażyć na złoto pokrojone w plasterki pieczarki . Papryki ( oczyszczone ) pokroić w paseczki ). Papryki  i pieczarki wrzucić na kotlety. Dodać pokruszone mini kostki czosnkowe ( lub utarty czosnek ), masło i wodę. Dusić na małym gazie 10 minut , przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .Pokrywka od garnka ma być lekko uchylona tak by płyn mógł lekko odparowywać . 



1 komentarz:

Olka pisze...

Dobry pomysł na urozmaicenie schabowych :)