Trochę to poplątane - w każdym razie obiad z zapasów i przepis z zapasu .
Schabowe z
pieczarkami i papryką :
Jeszcze jedna wersja duszonych
kotletów schabowych .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 duże kotlety schabowe bez
kości
8 pieczarek
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
1/4 żółtej papryki
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
2 mini kostki czosnkowe Knorra
( lub zamiennie 2 duże ząbki czosnku roztarte z solą )
1/2 szklanki wody
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
Kotlety schabowe rozbić
tłuczkiem do mięsa . Przekroić każdy na dwa .posolić , popieprzyć . Panierować
w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na smalcu z olejem .Przełożyć do
szerokiego garnka. Osobno usmażyć na złoto pokrojone w plasterki pieczarki . Papryki
( oczyszczone ) pokroić w paseczki ). Papryki i pieczarki wrzucić na kotlety. Dodać
pokruszone mini kostki czosnkowe ( lub utarty czosnek ), masło i wodę. Dusić na
małym gazie 10 minut , przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę
.Pokrywka od garnka ma być lekko uchylona tak by płyn mógł lekko odparowywać .
1 komentarz:
Dobry pomysł na urozmaicenie schabowych :)
Prześlij komentarz