wtorek, 6 listopada 2012

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą


Tradycyjnie powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .



Czas : 45 minut

Składniki :

1 podwójna pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego utartego imbiru
sól lub Delikat
2 duże pomidory
2 cebule ( dałam po pół białej, cukrowe, czosnkowej i czerwonej )
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
bazylia
pieprz czarny mielony
papryka mielona ( ok 1 łyżeczki )
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
1 łyżeczka przecieru pomidorowego ( to dla tego ze nasze pomidory nie są tak aromatyczne - szczególnie po za sezonem )
szczypta cukru
2 łyżki oleju

Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub zmielić w maszynce ) . Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól ( Delikat ) , pieprz , paprykę , skórkę z cytryny , bazylię .Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w drobną kostkę .
Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli.
Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając . Dodać pomidory , 1/3 natki , bulion, przecier pomidorowy  i dusić 10 minut . Włożyć pulpeciki - przykryć i gotować 20 minut. Doprawić sos do smaku  przyprawami i cukrem .


Podałam z kuskusem na bulionie .



Brak komentarzy: