Tradycyjnie
powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .
Czas
: 45 minut
Składniki
:
1
podwójna pierś z kurczaka
3
ząbki czosnku
1
łyżka świeżego utartego imbiru
sól
lub Delikat
2
duże pomidory
2
cebule ( dałam po pół białej, cukrowe, czosnkowej i czerwonej )
1/2
szklanki pokrojonej natki pietruszki
bazylia
pieprz
czarny mielony
papryka
mielona ( ok 1 łyżeczki )
1
łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 szklanka
bulionu drobiowego ( może być z kostki )
1
łyżeczka przecieru pomidorowego ( to dla tego ze nasze pomidory nie są tak
aromatyczne - szczególnie po za sezonem )
szczypta
cukru
2
łyżki oleju
Mięso
pokroić w kostkę i zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub zmielić w maszynce ) .
Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól ( Delikat ) , pieprz , paprykę
, skórkę z cytryny , bazylię .Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików
wielkości orzecha włoskiego.
W
garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc.
Pomidory
sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w drobną kostkę .
Czosnek
zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli.
Do
garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając . Dodać pomidory ,
1/3 natki , bulion, przecier pomidorowy
i dusić 10 minut . Włożyć pulpeciki - przykryć i gotować 20 minut.
Doprawić sos do smaku przyprawami i
cukrem .
Podałam
z kuskusem na bulionie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz