wtorek, 6 listopada 2012

Kapusta z grzybami i cresto di gallo

Nie miałam dziś czasu na nowe potrawy - podgrzałam paczuszkę z zamrażarki . A , że przepis na blog jeszcze nie wstawiony to wykorzystuję okazję by to zrobić .


Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron . Po polsku to ,, koguci grzebień ". A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja .


 Czas : 1 godzina

Składniki :

0,5 kg kiszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1/4 szklanki oleju
pieprz mielony
cukier
1 kostka bulionowa ( drobiowa )
25 dag makaronu cresto di gallo

Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz . Idę wtedy na kompromis .
Namoczyć grzyby ( można wieczorem - można rano ) .
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez  30 minut .W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować na małym gazie 20 minut.  Odcedzić kapustę .Odcedzić grzyby wlewając  wodę z gotowani do kapusty  . Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty .Wrzucić kostkę bulionową  . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 30 minut ( płyn powinien odparować ). Doprawić do smaku cukrem , pieprzem mielonym .
W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę . Ugotować makaron al dente - odcedzić .
Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać .


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

smakowite i fajnie zaprezentowane, no i jaki ładny szablon ;)