Cresto di gallo to po prostu
wyjątkowo ozdobny makaron . Po polsku to ,, koguci grzebień ". A ta
kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja .
Czas : 1 godzina
Składniki :
0,5 kg kiszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1/4 szklanki oleju
pieprz mielony
cukier
1 kostka bulionowa ( drobiowa )
25 dag
makaronu cresto di gallo
Normalnie kapustę z grzybami
duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki
już i teraz . Idę wtedy na kompromis .
Namoczyć grzyby ( można
wieczorem - można rano ) .
Kapustę przepłukać , by nie
była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez
30 minut .W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować
na małym gazie 20 minut. Odcedzić kapustę
.Odcedzić grzyby wlewając wodę z
gotowani do kapusty . Grzyby drobno
pokroić dodać do kapusty .Wrzucić kostkę bulionową . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 30
minut ( płyn powinien odparować ). Doprawić do smaku cukrem , pieprzem mielonym
.
W czasie kiedy kapusta się dusi
zagotować w dużym garnku osoloną wodę . Ugotować makaron al dente - odcedzić .
Wymieszać makaron z kapustą i
chwilę ogrzewać .
1 komentarz:
smakowite i fajnie zaprezentowane, no i jaki ładny szablon ;)
Prześlij komentarz