wtorek, 6 listopada 2012

Giuwecz wg Buni


Giuwecz to bardziej rodzaj potrawy niż konkretna potrawa . Rodem z kuchni bułgarskiej , serbskiej czy kaukaskiej .Po prostu taki gulasz z warzywami .


Czas : 1,5 godziny

Składniki :


0,5 kg mięsa chudego od szynki pokrojonego jak na gulasz
1/2 małej cukinii
2 średniej wielkości ogórki
2 marchewki
4 średnie cebule
4 średnie ziemniaki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka pomidorów bez skórki z sokiem ( lub smażone , obrane 4 dojrzałe pomidory )
4 roztarte ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
papryka mielona
przyprawa typu Vegeta
2 łyżki oleju
2 łyżki smalcu
1 szklanka wody

Mięso posolić , popieprzyć , posypać papryką i usmażyć na rumiano na tłuszczu .Na patelnię wlać wodę  , zagotować i wlać do garnka .Warzywa pokroić ( marchew , ogórki  cukinię w plasterki, cebulę w piórka , ziemniaki w grube pół plasterki , papryki w paski ).Do garnka z grubym dniem włożyć mięso, cebulę, ziemniaki, marchew .Posypać Vegetą .Dusić 45 minut. Dołożyć paprykę ,ogórki, cukinię i ogórki , pokrojone pomidory z puszki z sokiem , czosnek. Dusić 30 minut przy odkrytej pokrywce . Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać jako danie jednogarnkowe posypane natką pietruszki ( można też dodać inne zioła zależnie od upodobania )

Brak komentarzy: