Giuwecz
to bardziej rodzaj potrawy niż konkretna potrawa . Rodem z kuchni bułgarskiej ,
serbskiej czy kaukaskiej .Po prostu taki gulasz z warzywami .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
0,5
kg mięsa chudego od szynki pokrojonego jak na gulasz
1/2
małej cukinii
2
średniej wielkości ogórki
2
marchewki
4
średnie cebule
4
średnie ziemniaki
1
papryka czerwona
1 papryka
żółta
1
puszka pomidorów bez skórki z sokiem ( lub smażone , obrane 4 dojrzałe pomidory
)
4
roztarte ząbki czosnku
sól
pieprz
mielony
papryka
mielona
przyprawa
typu Vegeta
2
łyżki oleju
2
łyżki smalcu
1
szklanka wody
Mięso
posolić , popieprzyć , posypać papryką i usmażyć na rumiano na tłuszczu .Na
patelnię wlać wodę , zagotować i wlać do
garnka .Warzywa pokroić ( marchew , ogórki cukinię w plasterki, cebulę w piórka ,
ziemniaki w grube pół plasterki , papryki w paski ).Do garnka z grubym dniem
włożyć mięso, cebulę, ziemniaki, marchew .Posypać Vegetą .Dusić 45 minut.
Dołożyć paprykę ,ogórki, cukinię i ogórki , pokrojone pomidory z puszki z
sokiem , czosnek. Dusić 30 minut przy odkrytej pokrywce . Doprawić do smaku
przyprawami.
Podawać
jako danie jednogarnkowe posypane natką pietruszki ( można też dodać inne zioła
zależnie od upodobania )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz