środa, 7 listopada 2012

Czerwona fasola ,, na już ,,


Doba podobno ma 24 godziny a tydzień 7 dni . Tylko czemu u licha ja ostatnio nie mogę tego ogarnąć . Minuty lecą mi jak szalone - dni zamieniają się miejscami . Na nic nie starcza czasu . Zamiast gotować wyciągam paczuszki z zamrażalnika . Robię jakieś dziwne kombinacje byle by było coś ciepłego do zjedzenia . Latam ,, jak kot z pęcherzem " by wszystko ogarnąć i nie ogarniam . Ale za to czasem wpadam na coś czego normalnie bym nie zrobiła . Tak było dziś .


Czas : 30 minut

Składniki"

1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
2 duże cebule
1 średnia lub 2 małe kiełbasy cienkie typu śląska
4 łyżki oleju z pestek winogron
1,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki )
pieprz mielony do smaku
1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 gałązka rozmarynu
2 gałązki bazylii
2 łyżeczki oregano suszonego
cukier brązowy do smaku
3 pełne czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
2 łyżki mąki

Odcedzić fasolę i przepłukać zimną wodą z barwiącej zalewy. 


Cebulę obrać i drobno pokroić . Usmażyć na złoto  na oleju dodając na patelnie w trakcie smażenia rozmaryn i bazylię . 



Kiełbasę pokroić w pół plasterki. 


Wrzucić do garnka cebulę, odcedzoną fasolę , kiełbasę. Zalać bulionem . Dodać szczyptę pieprzu . Dusić ok. 15 minut. 

Na suchej patelni zrobić brązową zasmażkę z mąki i dodać ją do garnka z fasolą .


Dodać koncentrat, mieloną paprykę, suszone oregano , Zagotować . 


Wymieszać i doprawić do smaku cukrem i jeśli trzeba solą i pieprzem.


2 komentarze:

Anika pisze...

Uwielbiam dania z czerwoną fasolką:)

Unknown pisze...

Zapowiada się smakowicie,już czuję jej aromat:)