Doba
podobno ma 24 godziny a tydzień 7 dni . Tylko czemu u licha ja ostatnio nie
mogę tego ogarnąć . Minuty lecą mi jak szalone - dni zamieniają się miejscami .
Na nic nie starcza czasu . Zamiast gotować wyciągam paczuszki z zamrażalnika .
Robię jakieś dziwne kombinacje byle by było coś ciepłego do zjedzenia . Latam
,, jak kot z pęcherzem " by wszystko ogarnąć i nie ogarniam . Ale za to
czasem wpadam na coś czego normalnie bym nie zrobiła . Tak było dziś .
Czas
: 30 minut
Składniki"
1
puszka czerwonej fasoli w zalewie
2
duże cebule
1
średnia lub 2 małe kiełbasy cienkie typu śląska
4
łyżki oleju z pestek winogron
1,5
szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki )
pieprz
mielony do smaku
1
pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1
gałązka rozmarynu
2
gałązki bazylii
2
łyżeczki oregano suszonego
cukier
brązowy do smaku
3
pełne czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
2
łyżki mąki
Odcedzić
fasolę i przepłukać zimną wodą z barwiącej zalewy.
Cebulę obrać i drobno
pokroić . Usmażyć na złoto na oleju
dodając na patelnie w trakcie smażenia rozmaryn i bazylię .
Kiełbasę pokroić w
pół plasterki.
Wrzucić do garnka cebulę, odcedzoną fasolę , kiełbasę. Zalać
bulionem . Dodać szczyptę pieprzu . Dusić ok. 15 minut.
Na suchej patelni zrobić brązową zasmażkę z mąki i dodać ją do garnka z fasolą .
Dodać koncentrat, mieloną
paprykę, suszone oregano , Zagotować .
Wymieszać i doprawić do smaku
cukrem i jeśli trzeba solą i pieprzem.
2 komentarze:
Uwielbiam dania z czerwoną fasolką:)
Zapowiada się smakowicie,już czuję jej aromat:)
Prześlij komentarz