Odmian
zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Raz w farszu są grzybki - raz korniszon. Można dać mielone mięso - a można warzywa . To jest właśnie cały urok roladek .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
1 kg
schabu bez kości
10
cienkich pasków wędzonki ( w tej wersji daję chudą polędwicę wędzoną surową bo
nie wszyscy stołownicy lubią z tłuszczykiem)
10
malutkich korniszonów lub większe
pokrojone na małe kawałki ( 2-3 na roladkę)
10 kawałków
skórki z pszennego chleba ( z znów odmiana bo nie wszyscy lubią razowiec)
5
płaskich łyżeczek musztardy
mielony
pieprz
sól
10
małych cebulek marynowanych
10
cienkich pół plasterków cebuli
10
paseczków papryki konserwowej
10
kapeluszy grzybów suszonych
5
płaskich łyżeczek papryki mielonej słodkiej
mąka
2
łyżki oleju z pestek winogron
2
łyżki masła
3
spore gałązki świeżego rozmarynu
maggi
w płynie
Namoczyć grzyby.
Przygotować składniki na farsz - pokroić korniszony, ckórkę od chleba, paprykę, wędzonkę, cebulę, grzyby i cebulki koktajlowe
Kotlety
rozklepać na duże , foremne płaty.
Posolić i popieprzyć - posmarować olejem i ułożyć jeden na drugim. Zostawić na 15 minut.
Posmarować musztardą .
Na każdym ułożyć kawałek
skórki razowca, kawałek korniszona, łyżkę wędzonki, pasek słoninki, kilka ,,
piórek " cebuli.
Założyć brzegi. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami lub
związać nitką .
Posmarować wszystkie roladki olejem.
Oprószyć mieloną papryką .
Na patelni rozgrzać tłuszcze i obsmażyć zrazy na
rumiano.
Przełożyć do garnka. Zalać wodą -- dodać pokrojone grzyby.
Dołożyć
rozmaryn --
Dusić ok. 1 godziny , aż płyn odparuje
o połowę.
Wyjąć roladki z garnka.
Zaciągnąć sos mąką - doprawić do smaku.
Wyjąć roladki z garnka.
Zaciągnąć sos mąką - doprawić do smaku.
2 komentarze:
jejku, ale pyszność ! :)
pychaaa!!!
Prześlij komentarz