niedziela, 9 grudnia 2012

Schabowe roladki aromatyzowane rozmarynem


Odmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Raz w farszu są grzybki - raz korniszon. Można dać mielone mięso - a można warzywa . To jest właśnie cały urok roladek .


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 kg schabu bez kości
10 cienkich pasków wędzonki ( w tej wersji daję chudą polędwicę wędzoną surową bo nie wszyscy stołownicy lubią z tłuszczykiem)
10 malutkich  korniszonów lub większe pokrojone na małe kawałki ( 2-3 na roladkę)
10 kawałków skórki z pszennego chleba ( z znów odmiana bo nie wszyscy lubią razowiec)
5 płaskich łyżeczek musztardy
mielony pieprz
sól
10 małych cebulek marynowanych
10 cienkich pół plasterków  cebuli
10 paseczków papryki konserwowej
10 kapeluszy grzybów suszonych
5 płaskich łyżeczek papryki mielonej słodkiej  
mąka
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
3 spore gałązki świeżego rozmarynu
maggi w płynie

Namoczyć grzyby.

Przygotować składniki na farsz - pokroić korniszony, ckórkę od chleba, paprykę, wędzonkę, cebulę, grzyby i cebulki koktajlowe



Kotlety rozklepać na duże , foremne płaty. 



 Posolić i popieprzyć - posmarować olejem i ułożyć jeden na drugim. Zostawić na 15 minut. 



Posmarować musztardą .


Na każdym ułożyć kawałek skórki razowca, kawałek korniszona, łyżkę wędzonki, pasek słoninki, kilka ,, piórek " cebuli.


Założyć brzegi. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką .


Posmarować wszystkie roladki olejem.



Oprószyć mieloną papryką .



Na patelni rozgrzać tłuszcze i obsmażyć zrazy na rumiano. 


Przełożyć do garnka. Zalać wodą -- dodać pokrojone grzyby. 


Dołożyć  rozmaryn --



Dusić ok. 1 godziny , aż płyn odparuje o połowę.

Wyjąć roladki z garnka.



Zaciągnąć sos mąką -  doprawić do smaku.


Podawać z kaszą .

2 komentarze:

w kuchni Uli pisze...

jejku, ale pyszność ! :)

Anonimowy pisze...

pychaaa!!!