sobota, 8 grudnia 2012

Złoty pilaw


Czemu złoty ? Bo dominuje w nim kolor złocisty. Począwszy od ryżu o lekko żółtym zabarwienie ( paraboliczny), przez curry i kurkumę , bulion , żółte bakalie .Bardzo proste , szybkie i smakowite danie z piersi kurczaka .


Czas : 45 minut

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
10 dag ryżu  ( długo ziarnisty )- 1 woreczek
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1,5 szklanki  bulionu drobiowego ( może być z kostki)
1/3 szklanki soku z mandarynek
3 dag rodzynek Golgen Jumbo ( jasne -złocisto- zielonkawe )
6 suszonych moreli
1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
sól
szczypta otartej skórki mandarynkowej

Pokroić  mięso w drobną kostkę .


Posypać curry, kurkumą  i szczyptą soli i skropić odrobiną oleju . Wetrzeć przyprawy i zostawić na kilkanaście minut.
Namoczyć rodzynki i morele -


potem odcedzić je i pokroić morele w paseczki.



Rozgrzać masło z olejem w rondlu i obsmażyć  mięso


-dołożyć ryż .



Smażyć chwilę dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z mandarynek . Dorzucić rodzynki , morele i skórkę pomarańczową i szczyptę otartej skórki mandarynkowej .Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).


Przykryć i zostawić na 10 minut.

Brak komentarzy: