Czemu
złoty ? Bo dominuje w nim kolor złocisty. Począwszy od ryżu o lekko żółtym
zabarwienie ( paraboliczny), przez curry i kurkumę , bulion , żółte bakalie
.Bardzo proste , szybkie i smakowite danie z piersi kurczaka .
Czas
: 45 minut
Składniki:
1 pojedyncza
pierś z kurczaka
10
dag ryżu ( długo ziarnisty )- 1 woreczek
4
łyżki masła klarowanego
1
łyżka oleju z pestek winogron
1
łyżeczka curry
1/2
łyżeczki kurkumy
1,5
szklanki bulionu drobiowego ( może być z
kostki)
1/3
szklanki soku z mandarynek
3
dag rodzynek Golgen Jumbo ( jasne -złocisto- zielonkawe )
6
suszonych moreli
1
łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
sól
szczypta
otartej skórki mandarynkowej
Pokroić
mięso w drobną kostkę .
Posypać curry,
kurkumą i szczyptą soli i skropić
odrobiną oleju . Wetrzeć przyprawy i zostawić na kilkanaście minut.
Namoczyć
rodzynki i morele -
potem odcedzić je i pokroić morele w paseczki.
Rozgrzać
masło z olejem w rondlu i obsmażyć mięso
-dołożyć ryż .
Smażyć chwilę dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z
mandarynek . Dorzucić rodzynki , morele i skórkę pomarańczową i szczyptę
otartej skórki mandarynkowej .Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od
czasu do czasu zamieszać ).
Przykryć i zostawić na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz