sobota, 29 grudnia 2012

Sos tatarski miodowy



To, że sos tatarski na wszystkie Święta i imprezy musi być to pewnik- pytanie tylko który . Robię z pieczarek, z szlachetnych grzybków marynowanych, z marynowanym patisonem , z kaparami . Robię też doprawiany miodem zamiast cukru. Gorąco wszystkim tą wersje polecam.


Czas : 30 minut

Składniki :

1 słoiczek gęstego majonezu  ( 400 ml )
1  duża kwaśna śmietana 18 % ( 400 ml )
słoik 400 ml marynowanych podgrzybków  ( maślaków , prawdziwków )
słoik 400 ml  korniszonów
3 łyżeczki musztardy
1,5 pełnej  łyżeczki miodu
 pieprz mielony do smaku
3 łyżeczki ciepłej wody

Miód rozpuścić w ciepłej wodzie - ostudzić.


Odcedzić z zalewy grzybki ( gdyby zalewa była ,,śluzowata " - przepłukać zimną przegotowaną wodą ). Odcedzić korniszony .



Pokroić grzyby i korniszony  w bardzo drobną kosteczkę .



Objętościowo  powinno być ich tyle co śmietany i majonezu razem. Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę .



Dołożyć do majonezu ze śmietaną grzyby i korniszony . Dobrze wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem  i miodem.



Niby składniki są takie same - tylko  zamiennie za cukier jest miód . A smak lekko się różni . Pasuje mi do pasztetów które robię ( są mocno doprawione gałka muszkatołową - a miód z gałką się uzupełniają ).

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Sory ale to coś powinno nosić inną nazwę. To nie jest sos tatarski.... Pozdrawiam.

Unknown pisze...

A to niby czemu ? Sos tatarski to zawsze był majonez , śmietana , grzyby marynowane i korniszony - w modyfikacjach są jeszcze kapary , marynowane cebulki + sól , pieprz , cukier ( miód) , musztarda .

Może wyjaśnisz co Ty znasz pod nazwą sos tatarski ?