czwartek, 6 grudnia 2012

Udka miodowo-rozmarynowe -duszone


Pokochałam świeży rozmaryn .Szczególnie pasuje mi zestawienie smaku rozmarynu i miodu . Mam stale duży krzaczek rozmarynu w doniczce na parapecie- rośnie sobie pięknie mimo tego , że go obskubuję systematycznie .A , że kurczaka robię dość często to udka marynowane w miodzie z nutką rozmarynu to na moim stole klasyka.


Czas :1,5 godziny

Składniki:

2 ćwiartki kurczaka ( udka )
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu  mielonego
1 pełna łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki curry
1,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)

Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , pieprzu, papryki mielonej , miodu , szczypty soli i curry.


Udka przekroić dzieląc na pałeczki i górne części.


Natrzeć mięso kurczaka ( wcierając część marynaty pod skórę). Zostawić w lodówce przez kilka godzin .


Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na rumiano ,  dołożyć  masło i skropić kilkoma łyżkami wody .


Przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Podlać bulionem. Dołożyć rozmaryn.


Dusić do miękkości kurczaka. Sos powinien odparować o połowę.


Wyjąć mięso na talerzyk. Sos przecedzić i doprawić do smaku.



1 komentarz:

w kuchni Uli pisze...

ach, jak się widzi coś takiego to aż szkoda, że jestem wegetarianką. pozdrawiam serdecznie :)