czwartek, 24 stycznia 2013

Farfale i sos ,, łapu -cap ,,


Pewnie wszyscy tak macie , że makaron z sosem to ,,ratunkowe"  danie . Jeśli o mnie chodzi to starczy mi sam makaron polany śmietana i już będzie dobrze. Ale sosem z cyklu tzw. ,, śmieciuszek" nie pogardzę .


Czas : 15 minut

Składniki:

makaron Farfale na 1 porcję ( użyłam kolorowe )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 pomidora
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól
oregano do smaku
natka pietruszki do posypania
1/3 szklanki utartego ostrego sera żółtego ( lub pokrojonego i pokruszonego tak jak tu - bo Cheddar jest kruchy i nie trzeba go ucierać )

Ugotować  al dente w osolonej wodzie makaron Farfale.
W czasie kiedy się gotuje pokroić obrane ze skórki pół pomidora , a w zasadzie miąższ z niego po usunięciu pestek. 


Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pomidorki .



Zalać śmietanką . Posypać odrobiną usiekanego oregano ( świeże lub suszone) .


Utrzeć lub pokruszyć ser.


Dodać połowę pokruszonego Cheddara i dusić wszystko na małym gazie aż ser się roztopi a sos zrobi kremowy.


Makaron odcedzić


przerzucić na patelnie z makaronem ( jeśli robimy większą porcje to wszystko wrzućmy do garnka w którym gotował sie makaron). Wymieszać i zostawić na 10 minut by makaron wchłonął część sosu.


Podawać posypany natką i posypany resztą sera .

Brak komentarzy: