Pewnie wszyscy tak macie , że makaron
z sosem to ,,ratunkowe" danie .
Jeśli o mnie chodzi to starczy mi sam makaron polany śmietana i już będzie
dobrze. Ale sosem z cyklu tzw. ,, śmieciuszek" nie pogardzę .
Czas : 15 minut
Składniki:
makaron Farfale na 1 porcję ( użyłam
kolorowe )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 pomidora
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól
oregano do smaku
natka pietruszki do posypania
1/3 szklanki utartego ostrego sera
żółtego ( lub pokrojonego i pokruszonego tak jak tu - bo Cheddar jest kruchy i
nie trzeba go ucierać )
Ugotować al dente w osolonej wodzie makaron Farfale.
W czasie kiedy się gotuje pokroić
obrane ze skórki pół pomidora , a w zasadzie miąższ z niego po usunięciu
pestek.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i
podsmażyć pomidorki .
Zalać śmietanką . Posypać odrobiną usiekanego oregano (
świeże lub suszone) .
Utrzeć lub pokruszyć ser.
Dodać połowę pokruszonego Cheddara i dusić wszystko na
małym gazie aż ser się roztopi a sos zrobi kremowy.
Makaron odcedzić
przerzucić na
patelnie z makaronem ( jeśli robimy większą porcje to wszystko wrzućmy do
garnka w którym gotował sie makaron). Wymieszać i zostawić na 10 minut by
makaron wchłonął część sosu.
Podawać posypany natką i posypany
resztą sera .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz