Halibut
to tłusta ryba i doskonale smakuje ugotowany na parze . Trzeba tylko zadbać o
to by nabrała smaku w marynacie i w trakcie gotowania .Po za stałymi
składnikami marynaty jakie zawsze daję to znaczy olej , sok z cytryny ( tu z
cytrusów ) i przyprawy dodałam plastry czerwonej cebuli. Halibut ma dość ostry
zapach za którym nie przepadam i samo marynowanie go nie usuwa . Przekonałam się, że obłożenie
ryby na trochę plastrami cebuli ten zapach niweluje. Potem tą cebulę odrzucam.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
2
steki z halibuta ( średniej grubości)
1
czerwona cebula
1/2
pomarańcza
kilka
zielonych liści pora
sok
z 1/3 cytryny
1/2
cytryny
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
1/3
szklanki oleju ( używam z pestek winogron )
Rybę
umyć i suszyć .
Ułożyć w pojemniku na warstwie pokrojonej w pół plasterki
cebuli , plastrach pomarańczy , plasterkach cytryny i pokrojonego w cienkie plasterki imbiru ( 4
plasterki) , a następnie przykryć taką samą warstwą .Zalać olejem zmieszanym z
sokiem z cytryny.
Zostawić
na 30 minut.
Wyjąć
rybę z marynaty . Usunąć cebulę . Na dno górnego garnka do gotowania na parze
położyć umyte liście pora . Na nich położyć halibuta. Posolić i posypać
pieprzem.
Przykryć warstwą plastrów pomarańczy i cytryny ( z marynaty - ok.
połowy).
Do
dolnego garnka do gotowania na parze
nalać wody. Wrzucić imbir i połowę
plastrów pomarańczy i cytryny z marynaty.
Zagotować
wodę w dolnym garnku.
Nastawić szczelnie przykryty drugi i gotować na małym
gazie 8-10 minut zależy od grubości steków
Wyjąć
halibuta i podawać polanego odrobiną rozpuszczonego masła zmieszanego z sokiem
z pomarańczy.
*Podałam
do niego surówkę z marchewki z jabłkiem i pomarańczowym dresingiem z oleju z
pestek winogron , soku z pomarańczy , soku z cytryny i soli. A oprócz tego trochę mixu sałat skropionego tym
samym dresingiem i ziemniaki z wody .
** Trzeba
bardzo uważać bo ryba jest bardzo delikatna i szybko sie gotuje . Potem trudno
ją wyjąć bo się rozpada ( co mnie się tym razem przydarzyło i widać na zdjęciu
). Smaku to rybie nie ujmuje ale na talerzu ładniej wygląda w całości .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz