środa, 2 stycznia 2013

Kapusta duszona kminkowo-miodowa


Można wykorzystać pozostałości po robieniu gołąbków - można kupić kapustę specjalnie. U mnie z reguły jest to jarzynka robiona niejako przy okazji. Zamroziłam kilka porcji obgotowanej uszatkowanej kapusty i mam teraz bazę na wszelkie a'la bigosy, kapuśniaki i jarzynki.



Czas : 1 godzina

Składniki:

1/4 średniej kapusty białej
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2-3 łyżki kminku ziarnistego
sól
pieprz mielony
sok z cytryny
1 łyżka miodu

Kapustę pokroić w szerokie paski, zalać lekko osoloną wodą i obgotować ( przez ok. 30 minut).



Odcedzić pozostawiając  1 szklankę płynu.



Dodać olej , masło , miód , kminek i dusić mieszając następne 45 minut ( płyn powinien prawie odparować) .



Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny .



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

takiego sposobu na kapuchę świeżą nie znałam i warto spróbować ..Pozdrawiam W Nowym Roku i Wszystkiego co Najlepsze łącznie ze Zdrówkiem Życzę !!krystynamiszcz

ALB pisze...

bardzo ciekawie. myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo