sobota, 12 stycznia 2013

Krupnik z pęczaku na rumianym wywarze wołowym


Zupka akurat na zimowe dni - rozgrzewająca , syta - zdrowa . Najbardziej lubię krupniki z pęczaku - mniej te z drobnej kaszy . Mój krupniczek nie może być gesty - nie lubię by ,, łyżka w nim stawała ". Bardziej ma to być rosołek z kaszą .



Czas: 2 godziny

Składniki:

25-30 dag wołowiny rosołowej
2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 średniego pora
1 cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
10 łyżek kaszy pęczak( tak z lekka ,, górką")
1 kapelusz suszonego grzybka
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 ziaren ziarnistego pieprzu
4 szklanki wody
sól
kilka listków lubczyku ( może być suszony)
1 goździk
maggi w płynie

Obrać , umyć i osuszyć warzywa . Umyć i osuszyć mięso. Rozgrzać patelnię ( bez tłuszczu ) i obrumienić na niej mięso i warzywa .



Warzywa przełożyć do garnka , a na patelnie z mięsem wlać pół szklanki wody i zagotować.


Również przełożyć do garnka . Dolać resztę wody. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki


liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździk , lubczyk .


Kaszę zalać zimna wodą i zmieniając ją kilku krotnie wypłukać dokładnie- odcedzić.


Przełożyć kaszę do garnka.
Posolić dodając 1/4 łyżeczki soli .
Gotować na średnim gazie godzinę. Wyłączyć gaz i odstawić na 15 minut. Znów gotować 30 minut.
Wyjąć warzywa i mięso .



Pokroić 1 marchewkę  w plasterki, a grzybek w paseczki  i dodać do zupy.



Mięso obrać od kości   ( resztę warzyw i obrane mięso wykorzystać jako farsz do pierogów itp.).


Zupę doprawić maggi w płynie , mielonym pieprzem .


Podawać posypany natką pietruszki.

2 komentarze:

Anika pisze...

Uwielbiam krupnik - a Twój wygląda wyśmienicie:)

Unknown pisze...

Super, moja ulubiona zupa! Co prawda pierwszy raz widzę rumiane warzywa w zupie, ale nie zaszkodzi spróbować.