piątek, 11 stycznia 2013

Dorsz marynowany w cebuli


Dorsz to bardzo popularna ryba . Często robię po grecku rzadziej jako drugie danie .Wolę grube filety z dorsza  w których mięso układa się pięknymi białymi płatami. Niestety ostatnio filety dostępne w sprzedaży są trochę ,, odchudzone"- nie za wiele można z nimi zdziałać. Ale trudno- dorsz jest smaczny sam z siebie.


Czas: 45 min

SKŁADNIKI:
1 - 2  filety z dorsza ( ze skórą )
sok z 1/4 cytryny
olej z pestek winogron
1 duża cebula
sól
pieprz mielony
mąka do oprószenia

Umytą rybę osuszyć. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny i szczypty pieprzu.


Cebulę obrać i pokroić a pół plasterki. Obłożyć rybę i polać marynatą. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.


Usunąć cebulę. Filety dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Posolić , posypać pieprzem .


Oprószyć mąką .


Na patelni rozgrzać olej i smażyć dorsza na rumiano na gorącym z obu stron. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Podałam z marynowanymi  zielonymi pomidorami nadziewanymi kiszoną kapustą ( kupną ).
* obkładam cebula bo dorsz ma dość intensywny zapach a jak poleży w takiej marynacie to ,, łagodnieje" ( podobnie robie z karpiem ze względu na jego mulisty smak)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy tak przygotowanego dorsza możnaby robić w actifry?

Unknown pisze...

Chyba nie . W ActiFry mieszadło połamie filet z ryby - a po za tym raczej by się ugotowała a nie usmażyła . To już lepiej ugotowac go na parze ( zamiast smażyć ) a potem lekko polać gorącym masłem ( może być dosłownie łyżeczka.