Bardzo smakowity dodatek do II dań – drobiu smażonego lub pieczonego
.Dodatkowym atutem jest fakt , że można przygotować wcześniej , a ugotować na
parze bezpośrednio przed podaniem - co zajmuje nie wiele czasu
Czas : 30 minut
Składniki :
3/4 szklanki kuskusu
bulion drobiowy w ilości takiej
by zakrył wsypany do miseczki kuskus ( ok. 1-1,5 szklanki )
3 łyżki masła
6 łyżek pokrojonej natki
pietruszki
4 łyżki oleju
Wsypać w miseczkę suchy kuskus
.Zalać gorącym bulionem i zostawić
aż wchłonie cały bulion.
Do gorącego kuskusu dodać masło
, 3 łyżki oleju i wymieszać .
Dosypać natkę pietruszki . Dobrze wymieszać .
Z papryk ściąć wierzchy
pozostawiając odcięte denka ( po usunięciu ogonka) . Wydrążyć usuwając gniazda
nasienne .
Wypełnić kuskusem .
Ułożyć w garnku do gotowania na
parze smarując wcześniej papryki olejem z wierzchu. ,,Denka" również położyć
do gotowania .Gotować ok. 15 minut od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie
wrzeć.
Podawać na ciepło w całości lub
przekrojone na pół ( łódeczki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz