niedziela, 13 stycznia 2013

Papryki faszerowane kuskusem


Bardzo smakowity dodatek  do II dań – drobiu smażonego lub pieczonego .Dodatkowym atutem jest fakt , że można przygotować wcześniej , a ugotować na parze bezpośrednio przed podaniem - co zajmuje nie wiele czasu 


Czas : 30 minut

Składniki :
3/4 szklanki kuskusu
bulion drobiowy w ilości takiej by zakrył wsypany do miseczki kuskus ( ok. 1-1,5  szklanki )
3 łyżki masła
6 łyżek pokrojonej natki pietruszki
4 łyżki oleju

Wsypać w miseczkę suchy kuskus  

.Zalać gorącym bulionem  i zostawić aż  wchłonie cały bulion.


Do gorącego kuskusu dodać masło , 3 łyżki oleju i wymieszać .



Dosypać natkę pietruszki . Dobrze wymieszać .


Z papryk ściąć wierzchy pozostawiając odcięte denka ( po usunięciu ogonka) . Wydrążyć usuwając gniazda nasienne .



Wypełnić kuskusem .


Ułożyć w garnku do gotowania na parze smarując wcześniej papryki olejem z wierzchu. ,,Denka" również położyć do gotowania .Gotować ok. 15 minut od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć.


Podawać na ciepło w całości lub przekrojone na pół ( łódeczki).

Brak komentarzy: