Lubię intensywne kolory na talerzu.
Kolorowy makaron jest fantastycznym
dodatkiem do II Dań. A ryżowy makaron który ma lekko kwaskowaty smak doskonale
komponuje się z kąskami kurczaka duszonymi w mandarynkowym soku.
Czas: 30 minut
Porcji: 2
Składniki :
1 duże udo z kurczaka ( lub 2
mniejsze)
2 łyżki oleju ( ja używam z pestek
winogron)
sól
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
sok z 3 mandarynek
1 listek Kafiru
1 łyżeczka trzcinowego cukru
brązowego- Dark Muscovada
10 dag ryżowego makaronu Tagliatelle
4,5 szklanki wody
1 łyżka masła
10 łyżeczek barszczu czerwonego w
proszku
kilka kropli oranżowego barwnika spożywczego
Umyte i osuszone udko z kurczaka
przeciąć na pół ( górną część i pałkę ).Usunąć tłuszcze i skóry . Odciąć kostkę
z dolnej części pałki i przeciąć ją na 2
części . Górną część udka podzielić na 3-4 części.
Mięso umieścić w miseczce lub
pojemniczku . Lekko posypać szczyptą
soli , papryką i curry. Wetrzeć przyprawy w mięso i zostawić na 30 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Na gorący wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano.
Wycisnąć sok z mandarynek
zalać
rumianego kurczaka. Dolać pół szklanki wody .Wrzucić listek Kafiru. Przykryć i
dusić na małym gazie do miękkości mięsa .
Pilnować by sos nie odparował za
mocno ( powinno być na końcu ok. pół szklanki- jeśli trzeba to dodawać w
trakcie duszenia po kilka łyżek wody).
Doprawić sos do smaku brązowym cukrem
( sos nabiera lekko
słodowo-,,rumowego" smaczku).
Do wrzącej wody ( 4 szklanki) wsypać
barszcz. Wkroplić kilka kropli barwnika - wrzucić makaron i gotować 3 minuty -
zostawić w płynie na dalsze 5 minut .
Odcedzić. Włożyć do garnka w którym się
gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by
makaron pokrył się tłuszczem.
Teraz trochę o smaku- makaron ma
lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak .
Na
talerz wylać kilka łyżek sosu. Przykryć go makaronem. Na
środek makaronu położyć garść rozdrobnionych sałat skropionych odrobiną
dresingu mandarynkowego
( sok z 1/2 mandarynki ,2 łyżki oleju i 2 łyżki wody ,
po szczypcie soli i pieprzu mielonego)
,
a na sałacie po 3 kawałki kurczaka .
2 komentarze:
Nigdy nie jadłam mięsa w połączeniu z mandarynkami ;) chetnie bym spróbowała ;)
Polecam - drób i ryby lubią owoce cytrusowe .
Prześlij komentarz