niedziela, 13 stycznia 2013

Udka w marynacie z Teriyaki


Drób to stała pozycja w naszym jadłospisie . Nic wiec dziwnego , że eksperymentuję z różnymi smakami. Od chwili kiedy posmakowałam japońskiego sosu Teriyaki zakochałam się w jego smaku. Jest inny od smaków  azjatyckich jakich zwykle oczekujemy - mnie kojarzy sie ze skrzyżowaniem smaku powideł śliwkowych z sosem sojowym - choć śliwek tam na pewno nie ma.


Czas : 1,5 godziny

Składniki:

2-3 ćwiartki z kurczaka ( udka)
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
4 łyżki sosu Teriyaki
1,5 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru
sól
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki mąki

Przygotować marynatę mieszając prawie cały olej ( zostawić 3-4 łyżki do smażenia) z sosem Teriyaki , papryką, pieprzem i cukrem.


Umytego i podzielonego na kawałki kurczaka ( udka dzielę na 2- 3  części ) natrzeć dokładnie marynatą i pozostawić na 30 minut.


Na patelnię wylać marynatę i mocno rozgrzać -włożyć kawałki kurczaka  i obsmażyć na rumiano .



Podlać 1,5 szklanki wody i zagotować.



Przełożyć  do garnka przelewając jednocześnie płyn z patelni.  Dusić ok.45 minut do 1 godziny   ( pod przykryciem , na małym gazie ) , aż mięso będzie miękkie .


Rozrobić mąkę z niewielką ilością zimnej wody


i wlać do kurczaka by zagęścić sos. Zagotować. 


Doprawić sos do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba.

Podawać z ryżem na sypko , kuskusem, makaronem ryżowym , kluskami.


Brak komentarzy: