Drób to stała pozycja w naszym
jadłospisie . Nic wiec dziwnego , że eksperymentuję z różnymi smakami. Od
chwili kiedy posmakowałam japońskiego sosu Teriyaki zakochałam się w jego
smaku. Jest inny od smaków azjatyckich
jakich zwykle oczekujemy - mnie kojarzy sie ze skrzyżowaniem smaku powideł
śliwkowych z sosem sojowym - choć śliwek tam na pewno nie ma.
Czas : 1,5 godziny
Składniki:
2-3 ćwiartki z kurczaka ( udka)
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
4 łyżki sosu Teriyaki
1,5 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru
sól
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki mąki
Przygotować marynatę mieszając prawie
cały olej ( zostawić 3-4 łyżki do smażenia) z sosem Teriyaki , papryką,
pieprzem i cukrem.
Umytego i podzielonego na kawałki kurczaka
( udka dzielę na 2- 3 części ) natrzeć
dokładnie marynatą i pozostawić na 30 minut.
Na patelnię wylać marynatę i mocno
rozgrzać -włożyć kawałki kurczaka i
obsmażyć na rumiano .
Podlać 1,5 szklanki wody i zagotować.
Przełożyć do garnka przelewając jednocześnie płyn z
patelni. Dusić ok.45 minut do 1 godziny ( pod przykryciem , na małym gazie ) , aż
mięso będzie miękkie .
Rozrobić mąkę z niewielką ilością
zimnej wody
i wlać do kurczaka by zagęścić sos. Zagotować.
Doprawić sos do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba.
Podawać z ryżem na sypko , kuskusem,
makaronem ryżowym , kluskami.
Ja podałam z Paprykami faszerowanymi kuskusem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz