Wieprzowe
mięso od szynki to bardzo ,, wdzięczny" kawałek wieprzowiny. Można z niego
zrobić wiele potraw. Wszelkiego rodzaju gulasze , zraziki, gotowane no i oczywiście pieczone. A jak już pieczone
to w różnych marynatach , z różnymi sosami. Czasem wystarczy zmienić lub dodać
jeden składnik by mieć zupełnie inny obiad.
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1,5 kg
mięsa od szynki
1/2 łyżka mielonej
papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
6 łyżek oleju ( używam z pestek winogron )
3 cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
ok. 10 kapeluszy
suszonych grzybów
1/2 szklanki
słodkiej śmietanki
1 łyżka sosu
sojowego ( najlepiej grzybowy - nie miałam użyłam
normalny)
2 łyżeczki mąki
maggi w płynie
Przygotować marynatę z 3 łyżek oliwy ,sosu sojowego , papryki ,
pieprzu , soli.
Dokładnie wetrzeć ją w mięso . Przykryć szczelnie mięso i
zostawić na kilka godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z
marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .
Włożyć do garnka
o grubym dnie ( takiej szerokości by od brzegów do mięsa było po 2-3 cm luzu
).Na patelni zagotować pół szklanki wody i przelać do mięsa. Dodać resztę
marynaty. Cebulę pokroić w ósemki i
wrzucić do garnka razem z grzybami , listkiem i zielem angielskim. .
Zalać
mięso wodą na 5 cm
nad powierzchnię mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5
godziny . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½
szklanki - po upieczeniu ma być 1 szklanka sosu ) .
Miękkie mięso wyjąć i ostudzić .
Wyłowić grzybki i pokroić w drobną kosteczkę.
Sos zmiksować po dodaniu do niego śmietanki. Dołożyć grzyby i podgrzać . Zagęścić 2 łyżeczkami mąki
rozrobionymi w odrobinie zimnej wody - sos zagotować. Doprawić maggi.
Podgrzać w sosie mięso. Podawać z kaszami , kluskami lub
ziemniakami puree -jak kto lubi.
1 komentarz:
Ojej, po obiadku jestem. Ale chętnie sprobuje!
Prześlij komentarz