Danie
zbliżone do klasycznych potraw angielskiego śniadania .Muszę przyznać, że
bardzo polubiłam smak jajek sadzonych w towarzystwie drobnej fasolki w sosie
pomidorowym. Ale , że posiłek ma być obiadowym to pomyślałam sobie , że
doskonale uzupełnią je podpieczone na chrupko ziemniaki i szczypiorek.
Czas:
1 godzina
2
duże ziemniaki ( lub 4 mniejsze)*
2
jajka
1
puszka drobnej fasolki w sosie pomidorowym ( 400 g - polecam Heinz - jest
delikatna i dobrze doprawiona)
szczypiorek
do posypania
natka
pietruszki do posypania
szczypta
soli
szczypta
pieprzu mielonego
szczypta
papryki mielonej słodkiej
3
łyżki oleju ( ja używam z pestek winogron)
2
łyżki masła
3
łyżki mąki
Ziemniaki
umyć i ugotować w mundurkach. Zależnie od rodzaju ziemniaków obrać lub nie ze
skórki . Pokroić w grube plastry i zostawić by ostygły.*
Wymieszać
mąkę z papryką , solą i pieprzem ( po szczypcie) .
Oprószyć ziemniaki.
Rozgrzać
na patelni olej i poukładać plastry ziemniaków - smażyć na rumiano.
W
czasie kiedy ziemniaki się smażą podgrzać wyjętą z puszki fasolkę- posypać
łyżką mąki , wymieszać i zagotować (
doprawić wg własnego smaku bo fasolka jest bardzo łagodna ).
Na
małej patelni roztopić masło i usmażyć jajka sadzone.
Pokroić
drobno natkę pietruszki i szczypior - wymieszać.
Podawać
w kokilkach układając na spód warstwę rumianych ziemniaków , na to fasolkę a na
niej jajko sadzone . Posypywać szczypiorem zmieszanym z natką pietruszki.
*
jeśli chodzi o ziemniaki to oczywiście można sobie ułatwić pracę gotując je
odpowiednio wcześniej lub wykorzystując pozostałe z poprzedniego dnia co
wyraźnie skróci czas przygotowywania posiłku.
3 komentarze:
Muszę spróbować :)
Ile kalorii! Ale nic to! Smak wynagrodzi wszystko :)
Dorotko- masz racje - pal diabli kalorie - widział je ktoś ? :)
A tak poważnie niektórych potraw dietetycznie zrobić się nie da .
Prześlij komentarz