środa, 20 lutego 2013

Kiełbasa w kiszonej kapuście


Trochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę.




Czas: 1 godzina

Składniki:

1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1/2 dużego jabłka
2 lekko  podsuszane cienkie kiełbasy
1 duża czerwona cebula
1 szalotka
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego ( Dark Muscovado)
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka kminku ziarnistego
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 liść laurowy
2 szklanki wody ( wywaru warzywnego)

W garnku o grubym dnie ( dość szerokim) rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w pół piórka cebulę i szalotkę . Smażyć do lekkiego zrumienienia.


W tym czasie odcisnąć ( jeśli trzeba przedtem lekko wypłukać ) kapustę .
Obrać marchew  i jabłko ( umyć ) i utrzeć do kapusty.


Do cebuli dodać przyprawy: kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy, cukier trzcinowy. Zamieszać i chwilę smażyć.


Do garnka z cebulą włożyć kapustę z marchewka i jabłkiem. Wymieszać i smażyć mieszając na małym gazie ok. 10 minut . Dodać pokrojone w 2-3 cm kawałki kiełbasy. Wmieszać je w kapustę.


Zalać wodą ( wywarem) i dusić na średnim gazie pod przykryciem.


Odkryć i odparować płyn do wymaganej gęstości. Doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem posypując natką pietruszki.

1 komentarz:

Barman na wesele pisze...

Dzięki za ten wpis!