czwartek, 25 kwietnia 2013

Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie


Gruszki jako dodatek do mięs goszczą na moim stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki z żurawiną , a teraz eksperymentuje z różnymi dodatkami do nich. Przekonałam się, że doskonale komponują sie z pikantnym marynowanym pieprzem.


Czas: 15 minut

Składniki:

2 gruszki
4 łyżki cukru
szczypta brązowego cukru do smaku
2 goździki
kawałek kory cynamonu
sól
1 pomarańcza
1 plasterek cytryny
0,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu
0,5 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
szczypta mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką )

Obrać gruszki , przekroić  i usunąć gniazda nasienne.


 Zagotować  wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem,  ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny..
Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka minut aż lekko zmiękną ( mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić.


Połówkę pomarańczy obrać ze skórki . Pokroić bardzo drobno .



Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut.



Odsączyć z nadmiaru soku na sitku .


Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym. 
* Podałam do pieczonej karkówki  ( przepis  Pomarańczowykarczek )

1 komentarz:

Unknown pisze...

Gruszka wyglada całkiem apetycznie :) dodatek do dań głównych i przystawka lub przekąska sama w sobie :) prawdziwe delikatesy, internetowe Twoje pomysły jak zawsze potrafia zainspirowac :)